Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извънредни проверки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извънредни проверки
Коментари Харесай

БАБХ започва извънредни проверки по повод Никулден

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започва изключителни инспекции на обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули в цялата страна, оповестиха от ведомството.

Контролните органи на БАБХ, взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Комисията за отбрана на потребителите, ще правят инспекции от 3 до 7 декември. Те са по повод предстоящия празник Никулден.

По време на засиления надзор ще бъдат проверявани водоеми за отглеждане на жива риба, обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро и дребно, пазари и тържища, и заведения за публично хранене.

При инспекциите инспекторите ще наблюдават за съществуване на системи за ръководство сигурността на храните, сградов фонд и съоръжение, сходство с условията за етикетиране, периоди на валидност и температура на предпазване.

С инспекциите се цели ограничение и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с непостоянен генезис, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

БАБХ поучава по какъв начин потребителите да избират каква риба да купят. Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

От Агенцията по храните приканват хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон – 0700 122 99.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР