Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки
Коментари Харесай

Лекари от БАБХ ще следят индивидуално за биосигурността във всяка свинеферма

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) подхваща нови ограничения по отношение на ограничението на болестта с африканска чума по свинете. Това заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Александра Митева, шеф отдел " Здравеопазване на животните " към организацията. Приоритет сега е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, само че най-важното в битката със болестта са ограниченията за биосигурност, безапелационна е Митева.

Александра Митева - шеф отдел " Здравеопазване на животните " - БАБХ: БАБХ от през вчерашния ден подхваща нови ограничения - влизане на всекидневен формален надзор в свинекомплексите на територията на цялата страна, като задачата е да се съблюдава изпълняването на ограниченията за биосигурност. Самите публични лекари ще вземат и ще изпращат проби, до момента в който не потвърдим, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС.
Във всяка плантация ще има избран формален доктор, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кланиците ще бъде наложена стерилизация, добави Митева.
Александра Митева - шеф отдел " Здравеопазване на животните " - БАБХ: Отглеждането на животни без ограничения за биосигурност е безусловно недопустимо и е риск.
Представителката на БАБХ съобщи изрично, че се планува смяна в законодателството, която ще окаже какви ограничения би трябвало да бъдат предприемани в персоналните стопанства вид заден двор. Компенсацията на животни също се извършва по отношение на законодателството.
Александра Митева - шеф отдел " Здравеопазване на животните " - БАБХ: За африканска чума по свинете няма ваксина, няма лекуване и единственото в битката с това заболяване, са ограниченията за биосигурност.
България и Румъния са двете огнища с домашни животни от началото на годината - у нас те са 5, а в прилежащата ни страна са 25, добави Митева.
 Спешни ограничения за прекъсването на болестта с африканска чума в село Брестак Спешни ограничения за прекъсването на болестта с африканска чума в село Брестак
Започва построяването на площадката, където ще бъдат загробени умъртвените свине, инфектирани с африканска чума от свинекомплекса във варненското село Б...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР