Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на
Коментари Харесай

БАБХ откри огнище на птичи грип

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи огнище на птичи грип (Инфлуенца А) в с. Дрангово, общ. Брезово, обл. Пловдив, оповестяват от организацията.

Вирусът е открит в птицевъден обект за развъждане и угояване на патици мюлари, находящ се в землището на с. Дрангово, общ. Брезово, обл. Пловдив. В животновъдния обект се отглеждат към 8 000 патици мюлари.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат - с. Дрангово и с. Отец Кирилово, общ. Брезово, обл. Пловдив и 10-километрова следена зона, в която попадат - с. Зелениково, с. Златосел, с. Пъдарско, с. Борец, с. Стрелци, с. Върбен, с. Чоба; гр. Брезово и с. Болярино, общ. Брезово, обл. Пловдив, както и гр. Раковски и кв. Генерал Николаево, гр. Раковски, общ. Раковски, обл. Пловдив.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР