Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна 1546

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна 1546
Коментари Харесай

От началото на 2021-ва БАБХ е спряла внос на 1546 тона хранителни продукти от държави извън ЕС

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не позволи 1546 тона храни, импорт от трети страни, които не дават отговор на законодателството, до пазарите в България и Европейски Съюз.

Количествата са арестувани в границите на първото шестмесечие на 2021 година. За съпоставяне, възбранените храни на границите през цялата 2020 година са 2100 тона.

Сред храните от неживотински генезис най-често неотговарящи на условията са пратките с пипер. От началото на тази година досега са спрени близо 407 тона, поради лабораторно открито наднормено наличие на остатъчни субстанции от пестициди.

Съставните артикули (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули и от скотски, и от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния продукт; например инстантни супи) са най-често отхвърляните артикули при граничния надзор върху храните от скотски генезис – 23 тона и 400 кг. Причината е незадоволителната документална инспекция (липсващи или неотговарящи на законодателството придружителни документи). В същата категория храни, инспекторите регистрират възбранени над 23 тона агнешки субпродукти (напр. дреболии), както и повече от 20 тона млечни артикули.

Всички храни, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция „ Граничен надзор “, не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. В сходство с Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани неотложно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР