Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в животновъден обект в Асеновград

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки в Асеновград. В обекта се отглеждат към 154 000 бр. птици. Причина за изпращане на пробите за проучване е следената нараснала смъртност от записания ветеринарен доктор в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат следните обитаеми места в област Пловдив: общ. Асеновград - Асеновград и Боянци; общ. Садово – Моминско. В 10-километровата следена зона влизат: общ. Родопи - Крумово, Ягодово; общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен - Куклен, Руен; общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.
Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве .

Заповедта за оповестяване на огнището може да бъде открита .

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР