Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

БАБХ констатира огнище на птичи грип, издаде инструкции заради заразата

Б ългарската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за развъждане на бройлери в село Войводово , област Хасково. В стопанството се отглеждат към 390 000 птици. С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще бъдат подхванати дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта. 

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат селата  от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата следена зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино,  Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково. 

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Във връзка с усложнената епизоотична конюнктура поради болестта с птичи грип Агенцията по сигурност на храните разгласява указания за държание при излети в природата.

Експертите приканват ловците, членовете на сдруженията за отбрана на птиците и туристите да бъдат изключително деликатни и в случай че виждат мъртви птици или птици с необикновен външен тип и некоординирани придвижвания, да алармират незабавно в регионалните дирекции по храните, оповестиха от БАБХ.

Същото би трябвало да създадат и ловците, в случай че открият изменение от естествения тип на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния дръпнат дивеч.

За задачата може да бъде употребен горещият телефон на Агенцията 0 700 12 299. От началото на годината досега поради птичи грип в България са наложително унищожени 238 000 кокошки и патици, оповестиха за от Агенцията по храните. Миналата година броят на унищожените птици доближи милион и половина. 

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР