Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Второ огнище на африканска чума по свинете в Монтанско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект вид „ персонално стопанство “ в с. Игнатово, общ. Вълчедръм, обл. Монтана.

Заболяването е намерено по време на формален контрол от контролния орган на 10-километровата следена зона към първото оповестено огнище в с. Долни Цибър, Област Монтана, и доказано след лабораторен разбор.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Игнатово, Златия и Горни Цибър от общ. Вълчедръм, обл. Монтана.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър и град Вълчедръм от общ. Вълчедръм, обл. Монтана, както и селата Станево и Ковачица от общ. Лом, обл. Монтана.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Предстои разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект, както и реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета 35 дни преди определяне на болестта. 

 

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР