Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вируса

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вируса
Коментари Харесай

Откриха син език при сърни в Сливенско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е открила вируса на заболяването " наследник език " при две сърни в землищата на общ. Котел и общ. Сливен .

Заразените сърни са били във очевидно влошено здравословно положение, заради което са взети проби за проучване.

Наличието на болестта в двете животни е доказано в Националната референтна лаборатория за Син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

С цел предотвратяване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със " наследник език ", БАБХ годишно извършва стратегия за надзор и контрол на заболяването посредством имунизация от 2014 година насам. През 2020 година имунизацията също се извършва, а болестта не е установено при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на болестта у нас беше през 2014 година През 2020 година, то е необятно публикувано в Гърция и Северна Македония.

БАБХ, взаимно с Изпълнителна организация по горите (ИАГ), ускоряват надзора при диви преживни животни за разкриване на циркулация на вируса на " наследник език " измежду популацията.

Агенцията по храните припомня, че " наследник език " е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се единствено посредством кръвосмучещи инсекти, които преди този момент са хапали друго инфектирано преживно животно. Не може да се реализира заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространяването на заболяването. Тя не е рискова за индивида, само че предизвиква съществени стопански загуби, вследствие отслабването и намаляването на продуктивността на неимунните преживни животни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР