Българска следа в трагедията - кормчията работил под прикритие в

...
Българска следа в трагедията - кормчията работил под прикритие в
Коментари Харесай

Разведки на Израел и Италия в потъналата в Маджоре лодка

Българска диря в нещастието - кормчията работил под прикритие в София
Сред четирите жертви са и двама от италианското военно разузнаване

Останалите живи сътрудници се изнасят за нула време от региона на случая

Лодката за развлекателни пътувания по езерото “Маджоре ”, която торнадо обърна и потопи по здрач в неделя, вземайки четири жертви, е била наета от настоящи чиновници на израелското разузнаване “Мосад ” и на службата за външно разузнаване на въоръжените сили на Италия “АИЗЕ ”.

Двама от удавилите се разузнавачи са били тъкмо нейни чиновници - 62-годишният Клаудио Аланци и 53-годишната Тициана Барноби. Третата жертва е сътрудникът на “Мосад ” Шимони Ерес, а четвъртата - рускинята Аня Божкова, която е била брачна половинка на притежателя на плавателния съд и негов кормчия Клаудио Карминати. Останалите 17 души са се избавили с плуване до брега или са били качени на борда на притекли се на помощ скутери и моторници.

В разкритията си за пасажерите на потопената на 15 м лодка най-тиражираните на Апенините вестници “Република ”, “Кориере каузи сера ” и “Стампа ” потърсиха във през вчерашния ден отговор на въпроса какво са правили на езерото Маджоре двайсетимата топразузнавачи. Официалната версия е, че те били остарели бойни приятели и се били събрали да празнуват кръгла годишнина на израелски сътрудник, като били избрали неделния ден за разходка и ваучър по водите на фамозното в целия свят райско кътче в полите на Алпите. И няколко часа преди жестокия случай дружината се веселила крепко в първокласен ресторант на крайбрежното градче Вербания, където всички похапнали на стомах спагети с трюфели и пийнали уместно от фамозния локален червен елексир “Барбареско ”.

Но цитираните всекидневници загатват, че групата разузнавачи може би е била в региона със специфична задача и единствено употребила неделния ден за утеха. Според “Република ” незабавно откакто били разпитани в неделя вечерта от карабинерите в близкия град Варезе, оживелите сътрудници духнали крепко пушек от служебните квартири в региона, където се подвизавали. При това без да оставят каквито и да било следи, прибирайки даже болничната документи с имената им, като израелците били натоварени на първия аероплан за Тел Авив още в понеделник сутринта. Тоест това са известни от шпионските романи способи на държание, които съгласно в. “Република ” навяват на мисълта, че задачата на сбирката не е била единствено честването на рожден ден.

По-конкретен в следствието си е в. “Кориере каузи сера ”, който изясни, че групата от чиновници на “Мосад ” и “АИЗЕ ” се била събрала през предходната седмица в Милано за продан на информация и документи, обмисляне на взаимни интервенции и т. н. И защото гостите от Израел изпуснали в петък самолета си за дома, решили да останат да се повеселят с италианските сътрудници през уикенда на езерото Маджоре. Още повече, че там домакините имали доста собствен човек, който разполагал с малко корабче за развлечения и разходка.

Според миланския ежедневник той е цитираният нагоре Клаудио Карминати и, както пишат репортерите Андреа Гали и Андреа Камурани, името му и самият случай били обгърнати в “мистерии ”. Първата от тях е, че Карминати знаел съвършено български, най-вероятно тъй като е работил в София със специфични задания, само че под прикритието на предприемач. Говорел прелестно и френски, защото се бил подвизавал служебно и оттатък Алпите. Освен това в езерото Маджоре той карал лодката си по маршрут, употребен нормално от службите при техни си работи. За трета “мистерия ” Гали и Камурани считат обстоятелството, че притежателят и кормчия на потопената лодка бил записал единствено преди месец отдалата я чартърен компания за развлечения “Love Lake ”.

Вероятната причина за потъването на плавателния съд е неговото претоварване. Според разрешителното лодката била за най-много 15 пасажери, до момента в който в неделя те са били 21, плюс двама души екипаж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР