Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния Българска скулптура украси

...
Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния Българска скулптура украси
Коментари Харесай

Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния

Българска статуя украси частна сбирка в Калифорния Българска статуя украси сбирката на колекционер от Калифорния. Ефектната пластика е в емблематичната за създателя Живко Седларски тематика „ Рокля ”. Месинговата фигура с името „ Полъх ” пресъздава контур на жена, чиято рокля се вее от вятъра. С тази творба, творбите на българския създател в Съединени американски щати стават осем. Негови скулптори има още във Франция, където живее и твори, в Белгия, Швейцария, Германия, Испания, Ливан, Китай и други.
 
До творбата на българския ваятел колекционерът от Лос Анжелис доближава посредством изложба в Лондон. Пластиката е основана през 2014 година и е показвана в няколко изложения, в това число и в България в изложба „ Сезони ”.

 
Скулптурата пресъздава женска фигура в рокля от метал - запазената марка на създателя й: „ Фигурката е 47-48 сантиметра от месинг върху 10-сантиметров фундамент от черен гранит. Когато разказвам скулптурите си, аз пиша месинг и гранит, тъй като гранитът е част от скулптурата. Както една рамка е част от живописната картина ”.
 
Металната пластика носи името „ Полъх ” и демонстрира по какъв начин вятърът играе с женската пола: „ Живея покрай океана и чувствам вятъра. А когато една рокля се заиграе по течението, става забавно. И от там пристигна името - „ Полъх ”. Една жена застанала на брега на морето и вятърът й повдига полата ”.
 
След Калифорния още една статуя " Полъх ", само че в по-малка версия отпътува за Тайван, още веднъж за колекционер. А в САЩ  Живко Седларски има към този момент осем свои творби. Пет от тях са показвани на галерия в изложба във Вашингтон през 1997 година.-->
 
Освен с ефектните си железни пластики, създателят е известен и с монументалните статуи на рокли, които красят открити пространства и паркове в разнообразни страни в Европа и Азия.
 
У нас навън могат да се видят две от ефектните железни рокли на Живко Седларски  – Рокля „ Сирена ” в Поморие и „ Бягаща по вълните ” в парк „ Изгрев ” в Бургас. В Карлово се намира една от първите монументални произведения на създателя -  четириметровият войнишки монумент от бронз „ Майката ”.
 
В края на февруари скулпторът се включи с фешън дефиле в благотворителния бал на асоциация „ Бургас е вяра ”. Седем от скулптурите му бяха продадени на търг,  а средствата - предоставени за абитуриентския бал на младежи, които се нуждаят от поддръжка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР