Българска и македонска делегация заедно ще почетат делото на славянските

...
Българска и македонска делегация заедно ще почетат делото на славянските
Коментари Харесай

Българи и македонци честват 24 май заедно в Рим

Българска и македонска делегация дружно ще почетат делото на славянските просветители св. св. Кирил и Методий в Рим. Според новосъздадената традиция и според одобрената стратегия на 24 май българи и и македонци ще отдадат респект пред плочата в чест на св. Кирил в базиликата " Санта Мария Маджоре ", а по-късно ще вземат присъединяване в литургията в църквата " Св. Павел Ала Регола ".

В Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност българската делегация, водена от ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, ще бъде призната във Ватикана от папа Франциск. Молебен за здраве и триумфи на българския народ ще бъде отслужен в предоставения на българската църковна общественост в Рим храм " Свети Павел Ала Регула ". Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на свети Константин-Кирил Философ в базиликата " Сан Клементе ".

Пазят най-старата книга на кирилица

Най-старата книга на кирилица - Ватиканското евангелие от началото на 10. в., се съхранява в библиотеката на Ватикана. Оригиналният ръкопис в него на старобългарски бил премахнат и от горната страна е написан същият текст, само че на гръцки, твърди откривателят на скъпия документ - доцент Трендафил Кръстанов. В продължение на 12 години ученият е разпознал 186 страници старобългарски текст и е потвърдил, че това е дубликат на старобългарски език на първия превод, изработен от Константин Философ преди Моравската задача.

Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се считаше Остромировото евангелие от Новгород, основано 150 година по-късно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР