Българска гражданка е екстрадирана в САЩ след повдигнато обвинение за

...
Българска гражданка е екстрадирана в САЩ след повдигнато обвинение за
Коментари Харесай

Българка е екстрадирана в САЩ за участие в схемата на Ружа Игнатова OneCoin

Българска гражданка е екстрадирана в Съединени американски щати след повдигнато обвиняване за присъединяване в криптопирамидата на Ружа Игнатова OneCoin, заяви министерството на правораздаването в Съединени американски щати.

Сънародничката на име Ирина Дилкинска е екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съд, се споделя още в известието. Тя е била началник на правния отдел в компанията, учредена от Ружа Игнатова през 2014 година и основана в София.

На 41-годишната Ирина Делкинска са повдигнати две обвинявания за машинация и пране на пари, които плануват оптималната присъда от 20 години затвор.

" Ирина Дилкинска, хипотетичният началник на отдел " Правен " на пирамидалната скица за криптовалута OneCoin, е направила тъкмо противоположното на длъжностната си характерност и се допуска, че е дала опция на OneCoin да изпере милиони долари от противозаконни доходи посредством фиктивни сдружения.  Дилкинска е помогнала за поддържането на широкомащабна скица с милиони жертви  и загуби за милиарди долари и в този момент тя ще бъде изправена пред правораздаването за хипотетичните си закононарушения. ", се споделя в изказване на американския прокурор по делото Деймиън Уилямс.

" Дилкинска е помогнала на съучастника си Марк Скот да изпере към 400 млн. $ от приходите на OneCoin, до момента в който е била началник на правния отдел, както се твърди в разкритите през днешния ден обвинявания.  Когато е научила за ареста на Скот, тя е унищожила уличаващи документи и е изпратила на различен съизвършител уличаващи известия.  Както оповестените през днешния ден дейности би трябвало да покажат, ФБР ще продължи решителните си дейности да изправи пред правораздаването хипотетични измамници като Дилкинска. ", добави помощник-директорът на ФБР Майкъл Драйскъл.

Специалният сътрудник Томас Фаторусо декларира: " Обвиненията против Ирина Дилкинска са резултат от изключителната работа на нашите федерални и интернационалните сътрудници от правоохранителните органи. Тези, които правят измами, през днешния ден са предизвестени, че проверяващите финансови измами служби и органи ще ги държат виновни, без значение къде се намират. "

През 2014 година Ружа Игнатова, известна още като " Криптокралицата ", и Карл Себастиан Гринууд основават OneCoin, сдружение със седалище в София, България, което предлага на пазара хипотетична криптовалута със същото име, която в действителност е лъжлива пирамида. OneCoin действа като мрежа, посредством която членовете получавават комисиони за набиране на други хора, които да закупят пакети с криптовалута. По този метод структурата повлиява за бързото разгръщане на мрежата от членове на OneCoin. Според рекламните материали на OneCoin над три милиона души са вложили в лъжливи пакети с криптовалута. Данните демонстрират, че единствено сред четвъртото тримесечие на 2014 година и четвъртото тримесечие на 2016 година OneCoin е генерирала доходи от продажби в размер на 4,037 милиарда евро и е осъществила " облаги " в размер на 2,735 милиарда евро, се споделя още в претекстовете на спомагателното обвиняване и други документи и изказвания, направени в съда.

Според магистратите, екстрадираната в Съединени американски щати Ирина Дилкинска  е хипотетичният началник на отдел " Правен " на OneCoin, само че вместо да подсигурява, че компанията ще съблюдава закона, тя е съдействала за основаването и ръководството на фиктивни сдружения за изпиране на приходите от OneCoin и задържане на имущество, принадлежащо на Ружа Игнатова. 

Според обвиняването, през 2016 година и 2017 година Дилкинска е съдействала на съучастника си Марк Скот, някогашен съучастник в известна интернационална адвокатска адвокатска фирма, да изпере към 400 млн. $ доходи от OneCoin посредством поредност от подправени капиталови фондове на Кайманските острови. Наред с това, българката е употребила сдружение на име B&N Consult EEOD, което било подправено разказано като предлагащо " патентовани консултантски услуги, поддръжка и софтуерни решения " на своите клиенти и е генерирало 200 млн. евро през 2015 година до 2016 година, с цел да прикрие прехвърлянето на милиони долари като хипотетични " вложения " във фондовете на Скот. 

В реалност B&N е било фиктивно сдружение, което не е генерирало законни доходи и е било употребявано от Дилкинска за изпиране на приходите от OneCoin.  През септември 2018 година или към тази дата българката научава за ареста на Скот по отношение на изпирането на приходите му от OneCoin. 

Малко след тя унищожава документи, изпраща на съучастника си Константин Игнатов (брат на Ружа Игнатова – б.р.) текстово известие с линк към публикация в медия за ареста, а по-късно написа поредност от текстови известия, в това число:

" Вижте това!!!!! " ; " Нещо се случва " ; и " Ако това е правилно, трябват ми мега юристи ".

На 12 октомври 2017 година Игнатова е упрекната в машинация и пране на пари, свързани с OneCoin, в Окръжния съд на Съединени американски щати за Южния окръг на Ню Йорк и е издадена федерална заповед за ареста ѝ.  На 25 октомври 2017 година тя пътува с търговски полет от София, България, до Атина, Гърция, и това е последния път, в който е видяна на обществено място, преди следите й да се изгубят дефинитивно. 

През юни 2022 година Ружа Игнатова е включена в листата на ФБР с десетте най-издирвани лица.  ФБР предлага премия от 100 000 щатски $ за информация, която би съдействала на следствието на управляващите и възможен арест на криптокралицата.

Случаят се води от отдел " Комплексни измами и киберпрестъпления " ФБР. Обвиненията, съдържащи се в обвинителния акт, са единствено обвинявания и обвиненият се смята за почтен до доказване на противното, се споделя в края на известието на правосъдното министерство.

Властите приканват всеки, който има някаква информация за местонахождението на Ружа Игнатова да се свърже с локалния офис на ФБР или с най-близкото американско посолство или консулство. Съобщенията могат да се подават анонимно, както и онлайн на адрес tips.fbi.gov.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР