Българска фондова борса изпрати една успешна година, отбелязвайки ръст на

...
Българска фондова борса изпрати една успешна година, отбелязвайки ръст на
Коментари Харесай

Българската фондова борса е сред най-добре представилите се пазари в Европа през 2023 г.

Българска фондова борса изпрати една сполучлива година, отбелязвайки растеж на главния показател SOFIX с 27% на годишна база. Това слага българския финансов пазар в Топ 10 на най-добре представилите се в Европа.  

Ръстът на дивидентната рентабилност на фирмите в главния показател през 2023 година е в размер на 7%, при 4.5% за 2022 година Оборотът на БФБ бележи спад с 22%, само че все пак, спрямо интервала преди пандемията от COVID-19, нарастването е в размер на 135%.

Наградата за капиталов медиатор с най-голям оборот за 2023 година отиде при АБВ Инвестиции, а на втора и трета позиция се подредиха Реал Финанс и Централна Кооперативна Банка. 

Посредниците с максимален брой покупко-продажби са Карол, Елана и БенчМарк Финанс, а с най-вече излъчвания на пазарите на БФБ – Фоукал Пойнт Инвестмънтс и ЮГ Маркет. 

Посредникът с най-голям оборот на пазара BEAM е Карол, а на пазара за задгранични скъпи бумаги MTF BSE INTERNATIONAL - Централна Кооперативна Банка.  

Емитентът, набрал максимален капитал на главния пазар на Българска фондова борса за 2023 година, е Софарма АД. 

Първото място за най-ликвиден емитент в сегмент Premium е за Шелли груп (бившата Alterco), а на второ и трето място се подреждат Софарма и Агрия Груп Холдинг. 

Най-ликвидните емитенти на сегмент Standard са Доверие Обединен Холдинг, Еврохолд България и Неохим. 

Най-ликвидният емитент на пазара за напредък BEAM през 2023 година е Дронамикс Кепитъл, второто място е за ИмПулс Растеж, а третото - за Ейч Ар Кепитъл АД.

Емитентите с най-висока дивидентна рентабилност са Софарма, Неохим и Българска фондова борса, а компанията с максимален процентен растеж в броя на привлечените вложители през 2023 година е Бианор Холдинг. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР