Българска фондова борса (БФБ) и дъщерната й компания Financial Market

...
Българска фондова борса (БФБ) и дъщерната й компания Financial Market
Коментари Харесай

БФБ и Plan A стартираха еко инициативата Oxygen

Българска фондова борса (БФБ) и дъщерната й компания Financial Market Services в партньорство с водещaта европейска софтуерна компания Plan A дадоха през днешния ден формален старт на самодейността Oxygen („ Кислород “).

Инициативата дава опция на българските компании да мерят и регистрират своето екологично, обществено и корпоративно влияние, като получат оценка на техния въглероден отпечатък, както и на други знаци, свързани с ESG.

„ Светът в нашето съвремие е изправен пред невиждан набор от провокации, което постанова сложен метод за тяхното превъзмогване. Устойчивостта на бизнеса, или негово ESG показване от ден на ден е във фокуса на ползите на вложители, политици, корпоративни водачи и младежта. Днешният бизнес пейзаж слага като жизненоважен въпросът за внедряване на Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации (SDG’s) в бизнес тактиките на фирмите.

Оxygen дава опция на фирмите да създадат ESG измерването и отчитането автоматизирано и по международни стандарти “, сподели доцент доктор Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ.

Отвъд регулярното откриване на финансова/счетоводна информация, докладването и ефикасното ръководство на ESG индикаторите може да донесе обилни изгоди за фирмите във връзка с: достъп до капитал; ограничение на разноски и повишение ефективността; ръководство на риска; растеж на приходите и експанзия; стойност и известност на дружеството; нормативно съответствие; човешки капитал, включително задържане и наемане на чиновници.

Oxygen стъпва на научно основаната SaaS платформа, създадена от Plan A, посредством която фирмите могат да оценят въздействието на бизнеса си върху околната среда с въвеждане на данни и бързата им обработката в няколко лесни стъпки, на български език. ESG отчитането е основно know-how на Plan A, въз основа на коeто построяват софтуерни принадлежности, които дават благоприятни условия на фирмите да регистрират подобре и да работят във връзка с своите нефинансови резултати.

Оxygen съдържа електронен въпросник с над 200 въпроса, структурирани в няколко секции: околна среда, корпоративно ръководство, обществени въпроси и претовареност, отбрана правата на индивида, антикорупция и калкулатор за въглеродния отпечатък на компанията, който е едно от най-големите преимущества на платформата.

Друго значимо преимущество на Oxygen е във опцията да генерира ESG доклад, който особено за обществените компании подхожда на Нефинансовата декларация, която е създадена, според европейското и българското законодателство и включва наложилите се в международната процедура ESG индикатори.

Генерираната декларация съдържа количествена и качествена информация структурирана текстово и графично. Toва улеснява оптимално обществените компании, изключително в годишния регистриран интервал.

За да илюстрира изгодите, БФБ показа по време на събитието попълнена посредством Oxygen своята Нефинансова декларация, която ще бъде оповестена.

Третото най-голямо преимущество на Oxygen e, че съдържа Насоки за ESG отчитане – практическо управление, което е основано на водещия опит на над 10 страни в света и което да съпровожда българските компании в зелената им промяна. Насоките са направени и признати от Green Finance & Energy Centre - първият и единствен в България think tank за устойчиви финанси и енергетика.

Освен софтуерната платформа в самодейността Oxygen са включени съвещания и образования.

В формалния старт на самодейността Oxygen участваха доцент доктор Маню Моравенов – изпълнителен шеф на БФБ, Гергана Пападопулу – шеф на FMS и Любомила Йорданова, създател и основен изпълнителен шеф на Plan A, както и над 30 представители на водещи обществени и компании, листнати на БФБ.

Повече информация за Oxygen, може да бъде открита на: http://oxygen.x3news.com/
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР