Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта

...
Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта
Коментари Харесай

Федерацията по биатлон изпитва финансови затруднения преди Пекин 2022 |

Българска федерация по биатлон изпитва големи усложнения директно преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със положението на тима и състезателите, а с неналичието на обикновено финансиране, осведомиха от централата.

Ситуацията слага под въпрос присъединяване на най-хубавите биатлонисти от страната в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще дефинират участниците на Игрите в Пекин 2022 идния февруари.

Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 хиляди лв. спрямо предолимпийската година преди Пьончан 2018 с претекста, че летните игри в Токио 2020 се отложиха с 12 месеца. Тази редукция бе съпроводена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, с цел да завършат обикновено квалификациите и подготовката си за Олимпиадата в Китай. Това обаче по този начин и не се случва.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 година и за тях MOK взе решение квотите да се дефинират до 16 януари, тъй че броят на българските състезатели в китайската столица ще стане явен след присъединяване им в началните 6 кръга за Световната купа, първият от които е след три седмици - на 27 ноември в Йостерсунд, (Швеция), като до Коледа предстоят още три кръга из Европа.

Българската федерация си е сложила вероятната цел да има оптимален брой участници - 4 мъже и 4 дами на Олимпиадата в Пекин, само че това може да се случи, единствено в случай че се обезпечат обещаните средства, с цел да се започва във всички Световни купи. В момента, обаче, след няколко срещи със служебния министър на спорта Андрей Кузманов и неговите заместници, към момента не е ясно по какъв начин и по кое време ще се подкрепят зимните федерации.

Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните тимове в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин, сигнализират от БФБиатлон.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР