Българска делегация представлява България на 42-та годишна сесия на Комитета

...
Българска делегация представлява България на 42-та годишна сесия на Комитета
Коментари Харесай

ЮНЕСКО определила над 1000 хектара за ски в Пирин

Българска делегация съставлява България на 42-та годишна сесия на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, която стартира в Бахрейн.

В делегацията са Атанас Младенов, заместник-постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО в Париж, специалисти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата.

В Бахрейн екипът от експерти ще беседва и за проблема "Пирин ".

Още през 2009 година ЮНЕСКО дефинира 1078 хектара от територията на Национален парк „ Пирин “ като зона за развиване на зимен туризъм. Това се разграничава фрапантно с изказванията на „ зелените, че в планината за ски за избрани 99.5 хектара.

В мониторинговите задачи на специалистите от международната организация в България е истината за разногласията дали концесионерът на ски зона „ Банско “ Юлен АД, е надвишил площта за прилагане, написана в контракта с страната. Манипулацията, че има нарушавания, се популяризира от „ зелените “ към този момент 17 години. Самият факт, че ЮНЕСКО още през 2009-а приема и утвърждава 1078 хектара от обекта за ски и зимен туризъм, демонстрира, че става въпрос за следващата „ зелена “ машинация.

Действащият План за ръководство, признат през 2004 година, е направен от Българска фондация „ Биоразнообразие “ с присъединяване на Тома Белев. Още тогава самите „ зелени “ са определили ски зона от 1114 хектара. От факсимилето на Плана е видно е, че не става въпрос за 99.5 хка, както настояват към този момент 17 години „ еколозите “, написа "Труд ".


Действащият План за ръководство, признат през 2004 година, е направен от Българска фондация „ Биоразнообразие “ с присъединяване на Тома Белев. Още тогава самите „ зелени “ са определили ски зона от 1114 хектара. От факсимилето на Плана е видно е, че не става въпрос за 99.5 хка, както настояват към този момент 17 години „ еколозите “.

Всъщност всичко е записано в Действащия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ (виж факсимилето). В него, в глава „ Зониране “, за „ Зона за туризъм “ са избрани 895.1 хектара, което съставлява към 2 % от територията на парка. Отделно има планувана зона за здания и уреди от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Те съответстват с концесията, като и двете зони са избрани въз основата на Териториалния организационен проект на община Банско от 2001 година. Именно част от тази повърхност, в размер на 1078 хектара, е избрана от ЮНЕСКО за развиване на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “ в „ Зона за туризъм “ са разрешени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и ски. Тоест няма никакво разминаване в площите, както настояват „ зелените “.

Това бе изрично декларирано и от задачата на ЮНЕСКО у нас през 2011 година, предвождана от тогавашния шеф на Центъра за международно завещание към организацията – Кишоре Рао.

По време на визитата си преди 7 години Рао се срещна с кметовете на Банско и Разлог, както и с депутати.

Той се срещна на място с устройствените проекти и бе безапелационен, че модернизацията на оборудванията за зимен спорт в Пирин няма да застрашат по никакъв метод Националния парк.

Кишоре Рао изясни, че въпросните 1078 хектара са изключени от зоните със строгите рестрикции, настоящи на територията на Национален парк „ Пирин “, точно с цел да може да се развива туризма.

Кметовете и депутатите подчертаха, че единствено по този начин може да напредне туризмът в планината и районът да се развие стопански, което ще подсигурява по-добър живот на локалните хора.

Въпреки тези обстоятелства „ зелените “ не престават да манипулират обществото, че Пирин е заплашен от застрояване. Истината е, че става въпрос за рационализация на ски зоната, която заема към 2% от територията на Националния парк. А площта е извадена с решение на ЮНЕСКО преди 9 години, с цел да има там зимен туризъм. Това несъмнено ще бъде припомнено от българската делегацията по време на сесията на международната организация.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР