Българска агенция по безопасност на храните одобри Програма за контрол

...
Българска агенция по безопасност на храните одобри Програма за контрол
Коментари Харесай

БАБХ одобри Програма за контрол и надзор на COVID-19 във фермите за норки

Българска организация по сигурност на храните утвърди Програма за надзор и контрол на COVID-19 при норки, отглеждани за рандеман на скъпи кожи в България през 2021-2022 година

Програмата е утвърдена по предписание на зам.-земеделския министър доктор Крум Неделков.

Тя ще бъде изпълнявана в обекти за норки с потенциал над 500 животни, прецизират от Министерството на земеделието, храните и горите.

В България са разположени две ферми за норки, от които едната действа за развъждане на скъпи кожи, а другата е за научна цел. Програмата цели доказване в целеви тип животни на циркулация на вируса SARS-CoV-2, възможната им роля при преместването му върху хората, както и установяване на правила за мониторинг и докладване на инфекциите при някои скотски типове.

Надзорът, който ще се извършва в границите на програмата, е основан на актуалните епизоотични данни за заболяването в международен мащаб, като главен приоритет е публичното здраве.

Друга причина за приемане на програмата, са установените условия при разпоредената инспекция във фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, от министъра на земеделието, храните и горите при встъпването му в служба.

Установено е, че през ноември предходната година е изменена в началото основаната стратегия за надзор и контрол, като по този метод отпада задължението за ежеседмично проучване на трупове на животни при избрана скица. Изменението настава единствено три месеца след приемането на програмата. Като претекст е посочено, че не са открити позитивни проби от изследвани животни. В признатия първичен тип на Програмата за надзор и контрол на COVID-19 във фермите за норки и като част от задължението за самоконтрол на фермата, е било заложено ежеседмично проучване на трупове на животни, резултат от софтуерна смъртност, спазвайки избрана скица.

Резултатите от инспекцията във фермата демонстрират, че схемата не е била спазвана, защото са изследвани стеснен брой проби.

В изменената Програма, призната със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 20 ноември 2020 година, заради липса на позитивни проби, проучванията са сменени с ежедневни клинични прегледи от регистриран ветеринарен доктор и всекидневно следене на смъртността на норките. С смяната е конкретизирано и че притежателите на ферми би трябвало да изпращат проби от норки при повишена смъртност или от животни, които демонстрират признаци на вируса.

По предписание на зам.-министър Крум Неделков БАБХ следва да разгласява новата стратегия на електронната си страница.

При инспекцията във фермата са открити и други пропуски свързани с биосигурността на животновъдния обект, хуманното отношение към животните и проследимостта на СЖП (странични скотски продукти). Във връзка с всички посочени несъответствия, контролният орган, според българското законодателство – БАБХ, ще наложи съответните административнонаказателни ограничения, спазвайки прецизно националната и европейска нормативна уредба, касаеща развъждането на животни за скъпи кожи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР