Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия
Коментари Харесай

БАБХ: Няма измама с произхода на картофи в големи вериги и борсата на едро в София

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в оповестения генезис на картофите в обекти на две от комерсиалните вериги и на една от тържищата за търговия на едро в София.

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по изявления в медиите, в които Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи, импортирани от Германия, се оферират като създадени в България.

БАБХ насочи покана към асоциацията и нейния ръководител за присъединяване в инспекцията, само че такова не беше обезпечено от НАК.

Агенцията има подготвеност за осъществяване на взаимни инспекции и с другите две институции, до които асоциацията е декларирала в своята позиция, че ще алармира за нарушавания. До този миг формален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При инспекциите в обектите се установи, че предоставената информация за потребителите в комерсиална зала на магазините съответствува с посочената в съпътстващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите.



В комерсиалните обекти са открити налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител.

В борсата за търговия на едро са открити дребни количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на генезис е ясно маркирана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година

Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от идването им в склада до отпътуването им за комерсиалната мрежа. Няма установени несъответствия в съпътстващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите не престават в комерсиалната мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР