Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в стопанство край Генерал Тошево

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в птицеферма за развъждане на кокошки носачки в землището на гр. Генерал Тошево, обл. Добрич.  

Вирусът е открит след получен сигнал от притежателя на птицефермата за нараснала смъртност на отглежданите от него птици. В засегнатата плантация се оглеждат към 129 хиляди кокошки носачки.

Със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 27.11.2023 година е оповестено огнището и подхванатите ограничения за надзор. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.
Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попада гр. Генерал Тошево и 10-километрова следена зона. В нея попадат следните обитаеми места от община Генерал Тошево: с. Снягово; с. Огражден, с. Йовково, с. Кардам, с. Чернооково, с. Писарово, с. Люляково, с. Преселенци, с. Малина, с. Петлешково, с. Присад, с. Пленимир, с. Равнец, с. Дъбовик, с. Къпиново.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите. БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР