Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) инициира допълнителни проверки

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) инициира допълнителни проверки
Коментари Харесай

БАБХ започва проверки на щандовете за сладолед

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) инициира спомагателни инспекции в обектите, предлагащи сладолед, които се базират и на получени сигнали, оповестяват от организацията.

Инспекторите от отдели " Контрол на храните " от всички Областни дирекции по сигурност на храните правят спомагателни инспекции, отвън планувания формален надзор, за спазването на разпоредбите за предложение на сладолед без авансово пакетиране до крайния консуматор (колички, щандове навън, преносими обекти).

Целта на изключителния надзор е да се наблюдава спазването на хигиеничните ограничения - приборът за разсипване на сладолед да бъде обособен за всеки тип сладолед и да се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с патогени (бактерии и вируси) и алергени.

Проверява се също дали обектите оферират цялостна информация за храните на потребителите за съществуването на субстанции или артикули , причиняващи алергии и нетърпимост, според условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011.

По време на инспекциите, инспекторите ще вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични индикатори за сигурност на храните.

Обектите за произвеждане и продажба на сладолед са регистрирани в сходство с условията на Закона за храните и подлежат на периодически надзор според оценка на риска.

При плановия надзор се прави инспекция на обектите за сходството им с условията на европейско и национално законодателство в региона на храните. На инспекция подлежат хигиеничното положение на обекта и оборудването, хигиена при предпазване и предложение на храните, проследяемост, поддържане на системата за ръководство на сигурността на храните и други.

От началото на 2020 година в индустриалните предприятия са осъществени 161 инспекции по формален надзор и една по сигнал. Открити са несъответствия в 3 проби на подготвен артикул за съществуване на ентеробактерии на територията на ОДБХ София град, ОДБХ Добрич и ОДБХ Бургас. Унищожени са всички несъответстващи количества - 68 кг сладолед.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР