Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила 31

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила 31
Коментари Харесай

31 нови случаи на Африканска чума при дивите прасета

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е открила 31 позитивни проби за Африканска чума по свинете при диви свине в интервала от 1 до 30 ноември. Това са резултатите от направени 3 479 проби за изпитване за вируса.

Най-много позитивни случаи са открити в Ямбол – 19 случая; Хасково – 4; Видин – 3; Габрово – 2; Бургас, София-град и Стара Загора – по 1 случай.
Пробите за съществуване на вируса на АЧС се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - НРЛ „ Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси”, ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Месото от дивите прасета наложително се изследва и за трихинелоза. През ноември са установени 25 позитивни проби от въведените 2 380.
61 проби са негодни за проучване, за което подателите им са известени.

Агенцията моли към ловците за нараснало внимание при взимане на проби за трихинелоза и припомня, че е количеството на материала и вярното му предпазване и превозване са от основно значение за изпитването им.

БАБХ сътвори и вкара в употреба Модул „ Лов “ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за съществуването на АЧС. Данните за пробите се вкарват от ловците в Модул „ Лов “ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР