Българо-немски екип провежда археологически проучвания в землището на русенското село

...
Българо-немски екип провежда археологически проучвания в землището на русенското село
Коментари Харесай

Българо-германски археологически проучвания по долното течение на р. Янтра

Българо-немски екип организира археологически изследвания в землището на русенското село Новград. Поредният стадий завършва тези дни, само че разкопките ще продължат и през идната година. Българо-германското съдействие в този регион - по поречието и край устието на р. Янтра стартира през далечната 1958 година с разкопките на римския кастел Ятрус край с. Кривина. Сега обаче център на изследванията е местността Таш хълм край Новград. Проучванията се разгръщат към този момент на към 5-6 кв.км.

 От ляво надясно:д-р Свен Конрад, Петър Минков, проф. Райко Краус

Там има централизация на забавни места и са направени значими разкрития за разнообразни исторически столетия. Теренните изследвания демонстрират, че още от неолита има съществено заселване в този район. Това се датира от откритите находки, най-вече керамика, само че и с премерване на органични материали, които се датират с природо-научни способи. Миналата година беше записана и тракийска гробница в един от секторите. Тя е от средата на IVв.пр. Хр. и в нея са открити огромен амфоровиден съд, над 100 стрели, отбелазва се също кремация на мъж, дете и жена.

Всичко това описаха пред Дарик трима от участниците в тези изследвания: ръководителят лекар Свен Конрад - учител в университета в немския град Тюбинген, проф. Райко Краус- също от тюбингенския университет и Петър Минков - заместник-ръководител на един от обектите, които се изследват. Той е от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. В изявлението ще ги чуете в тази поредност.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР