Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество започна двудневно заседание днес в

...
Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество започна двудневно заседание днес в
Коментари Харесай

Започна заседание на българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество

Българо-македонската комисия за икономическо съдействие стартира двудневно съвещание през днешния ден в Скопие. Българската делегация води министърът на превоза Росен Желязков.


Заседанието на Българо-македонската комисия за икономическо съдействие се организира единствено два месеца след най-големия бизнес конгрес сред двете страни, който събра 100 български и македонски компании в Скопие. Форумът се съпредседателства от българския транспортен министър Росен Желязков и министърът на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши.

В дневния ред на съвещанието са тематики, свързани с построяването на транспортна и енергийна инфраструктура, въпроси от двустранното икономическо съдействие и области като осведомителните технологии, превоз, търговия, вложения, селско стопанство и други

Двамата министри се чака да подпишат протокол от Първото съвещание на Междуправителствената комисия, както и Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия на България и Агенцията за поощряване на предпримачеството на Северна Македония.

От години от забележителен интерес и за двете страни е построяването на Коридор № 8, жп линията Скопие-София, въвеждането на общ граничен надзор.

Северна Македония е обичаен търговски сътрудник на България. 367 милиона евро доближи комерсиалния ни стокообмен за първите 6 месеца на 2018 година, което с 6% повече спрямо първите 6 месеца на 2017 година Целта е той да скочи до 1 милиарда евро.

Страната ни към този момент откри Търговско посланичество в Скопие през януари.

Традиционно България изнася за Северна Македония електрическа енергия, оловно-цинкови руди и занемарен тютюн. Търговското салдо е позитивно за България - 6%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР