Българо-американската софтуерна компания LucidLink е набрала още 12 млн. долара

...
Коментари Харесай

Българо-американската LucidLink получи 12 млн. долара инвестиция

Българо-американската софтуерна компания LucidLink е набрала още 12 млн. $ капитал. Така LucidLink към този момент има съвсем 20 млн. $ външно финансиране. Рундът от серия А е воден от фонда за рисков капитал Headline, а в него вземат участие още българският фонд BrightCap Ventures, който и преди този момент беше вложил в стартъпа, както и американският софтуерен колос Adobe, който влиза като стратегически вложител.

LucidLink е учредена през 2016 година от българина Георги Дочев и американеца Питър Томпсън.. Нейният артикул се употребява главно от медийната промишленост, откъдето идва и ползата на Adobe като стратегически вложител.

Това е трети рунд на вложения в компанията - още през 2016 година тя получава 1.6 млн. $ от BaseLine Ventures (който взе участие и в идващите два рунда), а две години по-късно набира още 6 млн. $. Във втория рунд 900 хиляди $ идват от българския фонд BrightCap Ventures, който специализира в компании с наличие на американския пазар, който е главен за LucidLink още от начало.
С малко забавяне
Първоначалният проект на LucidLink е да набере идващия си рунд финансиране през 2020 година, само че той остава несбъднат. Съоснователят и механически шеф на компанията Георги Дочев разяснява пред " Капитал ", че " с връхлитането на пандемията срещите ни с евентуални вложители започнаха да отпадат една след друга и за броени дни капиталовите пазари изцяло стопираха да действат. " От компанията вземат решение да пресечен процеса по набиране на капитал и да продължат със лични средства.

Едва месец по-късно бизнесът стартира да бумти. Медийните компании из целия свят се насочват към решения за бърза и сигурна колаборация сред отдалечени екипи, точно поради ковид. За образец Дочев дава задачите, които LucidLink си сложи през 2018 година - сред 1 и 4 млн. $ годишно повтарящ се доход (ARR; индикатор, който се употребява от софтуерни компании с артикул на абонаментен план).

" Не единствено че удобно постигнахме тази цел, само че мога да кажа още, че по всички метрики, които следим с изключение на ARR, като брой клиенти, брой крайни консуматори, общо количество данни върху платформата ни и така нататък, компанията ни претърпя напредък от 15 пъти за последните 12 месеца. Всичко това беше реализирано без да похарчим нито един $ за маркетинг и реклама, което недвусмислено показва потребността от нашето решение на пазара ", споделя Дочев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР