Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която ще предоставя

...
Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която ще предоставя
Коментари Харесай

БАКБ първа започва да финансира по обновената програма на ББР в подкрепа на фирмите, засегнати от пандемията

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която ще дава заеми по обновената гаранционна стратегия на ББР в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия, наранени от пандемията COVID-19. " Програмата за възобновяване " е част от антикризисните ограничения на държавното управление за справяне с последствията от пандемията.

БАКБ стартира да приема претенции за финансиране по обновените условия от през днешния ден, 18 октомври.

Обновената гаранционна стратегия дава опция на българските компании да аплайват при по-кратки периоди за утвърждение и облекчени условия за поръчителство. Финансирането може да бъде до 3 млн. лева, без значение от размера на компанията, като ББР ще покрива до 80% от главницата на заема при посочените в програмата условия. Срокът за погасяване на заемите е до 7 години с опция за до 3-годишен гратисен интервал.

Фирмите към този момент ще имат информация дали са утвърдени за кредитиране до 5 работни дни след даване на всички нужни документи, а усвояването на средствата ще е допустимо до 10 работни дни. За да получат финансова поддръжка по програмата, фирмите следва да имат завършени най-малко 3 финансови години с доходи от продажби, най-малко една от които да е приключила с облага.

От гаранционния инструмент могат да се възползват микро-, дребни, междинни компании и по този начин наречените „ дребни компании със междинна пазарна капитализация " (small mid-caps - с до 499 души персонал) от всички браншове на стопанската система. Условието е да реализират стопанска активност и да са регистрирани в Република България, както и да търпят неподходящи стопански последствия от разпространяването на пандемията.

Като поръчителство се изискват персонални гаранции от действителните притежатели на компаниите или от свързани лица, както и, в случай че е използвано, залози на вземания от сметки по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и посредством контракт за финансово поръчителство, според Закона за договорите за финансово поръчителство (ЗДФО).

Срокът за кандидатстване по антикризната мярка е до 20.12.2021 година

От стартирането на гаранционната стратегия на ББР през май 2020 година са обезпечени заеми за подкрепяне на бизнеса за над 310 млн. лева

При старта на програмата БАКБ още веднъж бе първата банка, която стартира да предлага избавително финансиране за компаниите в изключителната конюнктура, като от началото на юни 2020 година до края на септември 2021 година има осъществени 184 заема в размер на над 40,3 млн. лева, отпуснати на компании, в които работят повече от 4 055 души.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР