Българо-американска кредитна банка е постигнала споразумение с японската Токушукай Инк

...
Българо-американска кредитна банка е постигнала споразумение с японската Токушукай Инк
Коментари Харесай

БАКБ купува Токуда Банк“

" Българо-американска кредитна банка " е постигнала съглашение с японската " Токушукай Инк " за придобиването на " Токуда Банк " АД, излиза наяве от съобщение до Комисията за финансов контрол и Българската фондова борса.

Собствеността си би трябвало да трансформират 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас и номинална стойност 10 лв. всяка. Иначе казано, борсовата стойност на договорката е близо 68 млн. лв., само че повече параметри по нея не се оповестяват.

Сделката предстои на регулаторно утвърждение, напомня money.bg.

И двете банки са измежду дребните играчи на пазара в България и договорката няма да докара до чувствителни разбърквания на пазара.

„ Токуда Банк “ е най-малката банка в България, съгласно данните на Българска народна банка. „ Токушукай Инк. “ придобива мажоритарния пакет от акциите на банката през 1998 година Основен акционер в мажоритарния притежател е доктор Торао Токуда. „ Токуда Банк “ АД е учредена на 27 декември 1994 година като акционерно сдружение съгласно Закона за банките и Търговския закон на Република България.

Активите на „ Токуда Банк “ са на стойност малко над 485,4 млн. лв. към края на 2023 година Приходите от лихви на финансовата институция са за малко над 19 млн. лв., от такси и комисиони са в размер на близо 5,5 млн. лв. и облагата е за малко под 7,5 млн. лв..

Активите на БАКБ за 2023 година възлизат на съвсем 2,8 милиарда лв., приходите от лихви са за малко под 100 млн. лв., а от такси и комисиони – за близо 15 млн. лв.. За предходната година банката регистрира облага в размер на близо 55 млн. лв..

БАКБ е учредена през 1995 година, обществено сдружение е от 2006 година Основен акционер на банката е фондът „ Сиесайеф “ АД на Цветелина Бориславова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР