Българката Соня Мартинюк, която е женена за украинец и живее

...
Българката Соня Мартинюк, която е женена за украинец и живее
Коментари Харесай

Какво се случва в Украйна – разкази на българи, които живеят там

Българката Соня Мартинюк, която е женена за украинец и живее в Киев, описа защо се случва в страната и по какъв начин реагират хората на нападението от страна на Русия.

„ Не съм в Киев, още в понеделник вечерта, откакто гледах новините с щерка ми напуснахме Киев и сега се намираме в Централна Украйна. Засега тук е умерено, само че живеем покрай летище и съседите ми пишат, че чуват гърмежи. Преди малко прочетох, че един от гърмежите се дължи на обстоятелството, че украинската Противовъздушна отбрана е свалила ракета.

Войната можеше да се предотврати .

Украйна не е част от НАТО, само че въпреки всичко се надявам страните, които са подписали меморандума от Будапеща, който всички споделят, че няма юридическа мощ, само че въпреки всичко това не е съветски документ, а стоят подписите на Съединени американски щати, на Англия и мисля, че би трябвало да си изпълнят отговорностите. Знам, че Турция са дали обещание да оказват помощ на Украйна, също и Естония, Латвия, Литва, Полша.

Поведението на Путин даже психиатрите не могат да обяснят.

Най-лошият сюжет е Трета международна война .

Украйна е огромна страна и това, че през годините не ѝ се обръщаше внимание и считаха, че това е страна, която няма право на независимо битие, това към този момент за последните месеци се разбра, че не е по този начин. Мисля, че страните, които в този момент ни поддържат, ще водят война за Украйна “.

Доц. Д-р Даниел Бенатов показа от Киев: „ Аз пребивавам покрай вътрешно летище и не слушам нищо. Таблото на летището демонстрира, че постоянно приема полети, само че не знам дали в действителност е по този начин. Таблото и на интернационалното летище на Киев, което е на 35 км, също демонстрира информация за постоянни полети.

За Киев нямам информация да се случва нещо, само че имам информация за Харков. Свързах се с моите сътрудници там и те потвърдиха, че тази нощ са

чували гърмежи, самолети и изстрели в посока съветската граница и военното летище ,

само че не споделят нищо несъмнено. Най-вероятно военното летище е задачата в Харков. Засега нямам никаква информация за ситуацията край границата с Беларус.

Относно мобилизацията, нищо не се приказва за това. Сега приканват единствено професионалните бойци от запаса, които имат опит, само че за елементарните хора не се споделя нищо. В Киев има една цифрова карта за укрития и в моя регион няма такива професионални укрития срещу атомна детонация, каквито имаме още от времето на Студената война, единствено изби на блокове “.



Антон Киссе, който е част от Радата на Украйна и съставлява и българската общественост в страната пък показа: „ Тази нощ имаше гърмежи в Киев, Одеса и Харков “ .



В телевизионно послание по-рано тази заран съветският президент Владимир Путин разгласи, че е взел решение за осъществяване на "специална интервенция за отбрана на Донбас ", заяви ТАСС. Той сподели, че отговорността за вероятно клане ще лежи напълно на съвестта на „ украинския режим “ и прикани украинските военнослужещи неотложно да сложат оръжие и да си отидат вкъщи.

Путин беше безапелационен, че Москва няма да допусне появяването на нуклеарно оръжие в Украйна .

Според думите на Путин в проектите на Русия не влиза окупацията на украински територии и дейностите на Русия не са свързани с нанасяне на щета на ползите на Украйна, а със отбрана на самата себе си от „ тези, които са взели Украйна за пленник “.

Руският президент съобщи, че при положение на интервенция в обстановката в Украйна извън, Русия ще отговори неотложно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР