Българката Сияна Василева изведе Азербайджан до историческа първа титла при

...
Българката Сияна Василева изведе Азербайджан до историческа първа титла при
Коментари Харесай

Треньорката на Азербайджан Сияна Василева: Радвам се за европейската титла, вълнението е огромно

Българката Сияна Василева изведе Азербайджан до историческа първа купа при ансамблите. Домакините победиха на финала с три ленти и две топки в последния ден на Европейското състезание по художествена гимнастика в Баку.

Тя е старши треньор на тима и щерка на Мариана Василева, която е заместник-министър на спорта в Азербайджан, само че дълги години беше треньор на националния отбор. Двете живеят и работят там от много време.

" Вълнението е голямо. Това е първи златен орден за Азербайджан в историята при ансамблите. Винаги пред родна аудитория е мъчно и възприятието за това, че би трябвало да дадеш всичко от себе си е повече. На всяко съревнование го има това възприятие, само че пред родна аудитория и в родната зала постоянно е по-вълнуващо. Много, доста се веселя, че момчетата се оправиха. Справиха се добре, бяха доста обезпокоени, което е обикновено. Аз чак в този момент разбирам, че и аз съм била доста обезпокоена, тъй като, когато завърши към този момент всичко, всичките ми страсти излизат. Плача, хиля се, всичко ми е доста смесено. Разбирам, че ние сме се справили добре и като домакини на надпреварата, тъй като виждам, че организацията е на най-високо равнище и всички показват благодарности. За това се веселя, че всичко мина както би трябвало ", сподели българката след конкуренцията.

Баку получи следващо самопризнание и през 2027 година ще бъде хазаин на Световното състезание по художествена гимнастика.

" Аз бях доста щастлива да схвана, че през 2027 година ще организираме Световно състезание. То ще бъде подготовка за олимпийските игри, което е още по-важно ", добави Василева.

Тя благодари със сълзи на очи на своята майка и съобщи, че триумфите на спорта се дължат най-вече на нея.

" Майка ми е един необикновен човек. Тя е един страховит водач, страхотна майка, тя ми е образец в работата и в живота.  Тя е един доста добър човек и всичко прави постоянно от сърце. Организацията тук, работата в министерството, тя е един страховит човек. Много съм щастлива и горда, че това е моята майка. Сърцето й постоянно ще бъде в гимнастика. За страдание, в този момент няма в действителност време да бъде в залата, само че постоянно се старае да оказва помощ и постоянно можем да се обърнем към нея за съвет. Тя постави доста старания да го има всичко това в Азербайджан ", сподели Сияна Василева, която е член на Комисията на спортистите към Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Следващата огромна цел през Азербайджан е Световното състезание във Валенсия, където ще се печелят квоти за олимпийските игри в Париж 2024.

" На Световното състезание във Валенсия задачата ще бъде доста тежка. Надявам се да дам на децата добра подготовка, тъй като аз няма да бъда с тях на самото излизане. Аз ще бъда на съдийската маса, както предходната година, тъй като съм представител на спортистите. Заради това се надявам да им дам всичко допустимо и психическа, и физическа подготовка преди този момент ", приключи българката.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР