Българката Детелина Събева е сред тримата обвинени от федерален съд

...
Българката Детелина Събева е сред тримата обвинени от федерален съд
Коментари Харесай

Българка е обвинена за банкова измама за 2 млрд. долара, довела до фалит Мозамбик

Българката Детелина Събева е измежду тримата упрекнати от федерален съд в Съединени американски щати за кредитна машинация в изключително огромни размери. Заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх - двама нейни някогашни сътрудници от банка "Креди сюис " (Credit Suisse), Мануел Чанг - някогашен финансов министър на Мозамбик и ливанеца Жан Бустани от компания в Абу Даби тя е обвинена в присъединяване в скица за машинация в размер на близо 2 милиарда $.
От цялата интервенция в интервала 2011-2016 година те са присвоили за подкупване на публични лица и за себе си най-малко 200 млн. $, оповестява "Дневник ".
Събева, която е показана като някогашен вицепрезидент на поделението на Credit Suisse за световни вложения, е била задържана в Лондон в четвъртък дружно с Пиърс и Сингх. След това 37-годишната българка е пусната от съда под гаранция, до момента в който е в ход процедура за изгонването на тримата в Съединени американски щати.
Мануел Чанг е арестуван в събота в Йоханесбург при опит да отпътува с полет за Дубай. Бустани е задържан в сряда на интернационалното летище "Кенеди " в Ню Йорк.
Подробности за делата им са разказани в обвиняването по делото "САЩ против Бустани " (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато във федерален съд в Бруклин. Никой от юристите на петимата не разяснява за медиите, а говорителка на Credit Suisse споделя, че "обвинението демонстрира, че някогашните чиновници са саботирали разпоредбите на банката за вътрешен надзор, работили са за персонална полза и са прикривали тази си активност от банката ". Credit Suisse не е упрекната и дава обещание напълно да сътрудничи на следствието.
Съединени американски щати желаят изгонване на някогашните банкери по 4 обвинявания: скрит план за пране на пари, скрит план за нарушение на американския закон против корупционни практики в чужбина, скрит план за машинация с ценн икнижа и машинация на вложители.
Схемата е подготвяна още през 2011 година и стартира през 2013 година със договорка сред Мозамбик - една от бедните страни в света - за заем от интернационалните вложител за създаване на морски планове, в това число за преправка на риба звук и брегова отбрана.
Получатели са държавните сдружения Ematum и ProIndicus, както и държавният фонд Mozambique Asset Management. "Файненшъл таймс " добавя, че това се случва до момента в който Мануел Чанг е финансов министър и измежду обещания за допускане на инвестори до офшорни газови полета на Мозамбик.
Размерът на заемите, обаче, е отчасти прикрит от Международния валутен фонд и задграничните донори на Мозамбик. Заемите са за държавни предприятия и обезпечени от страната. Когато плановете рухват към края на 2015 г и началото на 2016 година, в Мозамбик избухва остра финансова рецесия. МВФ научава за абсурда през 2016 година и стопира финансовата помощ. Последва внезапно закъснение на една от най-бързо развивалите се до тогава африкански стопански системи и заледяване на вложенията в рандеман на природен газ.
Събева е била в продължение на над 3 години в управлението и на към този момент закритата лондонска консултантска компания Discovery Capital Limited дружно с новозеландеца Андрю Пиърс и германеца Доминик Шултенс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР