Българката Амалия Колева спечели тази сутрин осмата си европейска титла

...
Българката Амалия Колева спечели тази сутрин осмата си европейска титла
Коментари Харесай

Амалия Колева с осма европейска титла по таекуон-до на силов тест

Българката Амалия Колева завоюва тази заран осмата си европейска купа самостоятелно в дисциплината силов тест на Европейското състезание по таекуон-до в Талин. Следобед стана първа и отборно на силов тест, дружно със съотборничките си в националния тим Албена Ситнилска и Катерина Бейчева. Вчера Амалия извоюва и сребърен орден в дисциплината спаринг самостоятелно, категория до 62 кг.

Близо 20 години без спиране Амалия Колева е част от българския народен тим по неолимпийско таекуон-до. Любопитен факт е, че в продължение на 18 години всяка година печели орден в дисциплината спаринг от международно или от европейско състезание по таекуон-до. Това я прави безспорен феномен в този спорт в международен мащаб. Дълги години коронната и дисциплинираност беше спаринг, категория до 57 кг, където е многократна европейска шампионка самостоятелно и отборно и международна шампионка от шампионата в Санкт Петербург през 2009 година

Дисциплината силов тест, която включва чупене на пластмасови дъски с избрани таекуон-до удари, е идната, в която българката има най-вече триумфи: с успеха в Талин за осми следващ път става европейска шампионка на силов тест. Последната и самостоятелна купа на силов тест беше от Европейското състезание в Солун през 2016 година

Любопитен факт е още, че за цялата си кариера Амалия е печелила медали във всички пет таекуон-до дисциплини самостоятелно или отборно от международни и европейски шампионати.
Трети забавен факт е, че на Европейското състезание в Талин тя беше и треньор. Състезатели от групата по таекуон-до в зала „ Триадица “, на които е треньор, участваха при децата, юношите и девойките и дамите, а дребната Ния Христова завоюва бронзов орден при девойките.

Амалия Колева е родена в София на 1 септември 1980 година. Състезателка е на ABC FIGHT CLUB – София с треньор Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до, интернационален инструктор и интернационален арбитър по таекуон-до, дълготраен вицепрезидент на Федерацията по таекуон-до в България). Тренира таекуон-до близо 25 години и има IV дан. Изявявала се е с триумф и в други бойни спортове – кик бокс, муай тай, савате и други В края на 2017 година взе участие и в професионални срещи по кик бокс. Най-големите и триумфи обаче остават в корейското бойно изкуство таекуон-до, където при дамите е едно от най-големите имена в международен мащаб, а с дългогодшината си кариера написа история.


Младата вяра от Банско Катрин Гемкова победи на шампионата в Талин след четири победи в категория до 60 кг.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР