България - земя благословена“ на режисьора Борис Радев е концерт-спектакъл

...
България - земя благословена“ на режисьора Борис Радев е концерт-спектакъл
Коментари Харесай

Вълшебно пътуване през митовете започва от Античния

„ България - земя благословена “ на режисьора Борис Радев е концерт-спектакъл за празниците, в които почитаме културата, писмеността и изкуството си. Той ще бъде подложен на 17 юни от 21 часа на Античния спектакъл в Пловдив.

Поставя си амбициозната задача да бъде „ машина на времето и изкуствата “, преплитайки разнообразни столетия, оставили дълготраен отпечатък в съзнанието ни като нация, и докосвайки се до най-знаменитите постижения на българската музика, танц, лирика и прозаичност. Солистите от балет „ Арабеск “ предават на феновете страстта и историята на тракийските легенди и митове, пресъздавайки красивата история на Орфей и Евридика. Друго вълнуващо танцувално осъществяване е това на отбор „ Българе “. Десетки, хванали се за ръце, момчета и девойки напомнят на всички тези типичен български танци и ритми, които са събуждали и не престават да разсънват любознанието на целия свят.

Задължително е да се означи авторската музика на един от най-талантливите български композитори ​- Асен Аврамов. Изпълненията на „ 101 ​каба гайди “, както и на отбор за църковнославянски песнопения „ Ведра Лика ” могат да оставят всеки обожател на българската музика със спотаен мирис. Сякаш е нужна единствено една секунда, с цел да се пренесем от центъра на София в някое планинско градче, забравяйки проблемите на модерното общество и потапяйки се в магията на класическото такова.

Едва ли има различен тон, който да въздейства по толкоз пряк метод на голяма част от българите, както гайдата. Последната част на спектакъла „ изпраща “ феновете в една колкото близка, толкоз и далечна „ галактика “ ​- „ света на Радичков “. Свят, от който настръхваш. Свят, в който безсмислието придобива смисъл.

Свят, в който всички придобиваме смисъл. Талантливите артисти от Народния спектакъл Георги Мамалев, Стоян Алексиев, Дарин Ангелов, Параскева Джукелова, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев показват „ Суматоха “ - една от великите класики на българската литература.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР