България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при

...
България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при
Коментари Харесай

Мистериозният хепатит при децата: България започва тестове за наличието му у нас 

България стартира проби за съществуването на мистериозния изострен хепатит при децата, който е открит в няколко страни в Европа. Това оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/. 

Здравното министерство е уведомили персоналните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за записаните в редица страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца, в това число клиничното протичане и лабораторните резултати. 

С цел определяне на етиологичния извършител за всеки докладван случай следва да бъдат изпратени клинични проби в НЦЗПБ за осъществяване на спомагателни лабораторни проучвания и молекулярно-биологични изследвания за патогени, се споделя още в известието. 
 
История на мистериозния хепатит 

На 5 април 2022 година Англия рапортува към Световната Здравна Организация (СЗО) увеличение на случаите от изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април 2022 година, случаите са 111 и са докладвани от цяла Англия, напомнят от НЦЗПБ. 

Симптоми 

Това са случаи на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано съществуване на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз.

Проведените досега микробиологични проучвания са открили позитивни резултати във връзка с аденовирус (75%), като типиране на вируса е направено при 11 от случаите и е потвърден аденовирус вид 41F. 16% от децата при хоспитализирането са дали позитивен резултат за COVID-19 (отминала или сегашна инфекция) като при дребен % е открита коинфекция с аденовирус. Поради открития от диагностичните лаборатории нараснал % позитивни проби за аденовирус при деца за същия интервал от предходните години е изказана догадка, че хипотетичен извършител на изострен хепатит при деца може да е зараза с аденовирус, прецизират от Центъра. Подобна наклонност е открита и във връзка с ентeровирус, човешки метапневмовирус, риновирус и норовирус при деца под 10 години, а също и за респираторен синцитиален вирус. 

Какво знаем за заболяването 

Заболяването е много рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неразбираеми, вследствие на което рискът не може да бъде тъкмо оценен. Като се имат поради обявените случаи с остра чернодробна непълнота, евентуалното влияние върху засегнатата педиатрична популация се смята за високо. Ето за какво на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността по отношение на случаи на тежък изострен хепатит при деца с неизяснена етиология и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи. 

Къде е регистриран досега непознатият хепатит 

До момента 12 страни от Европейски Съюз са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР