България започва новата година без гласуван бюджет, което е прецедент

...
България започва новата година без гласуван бюджет, което е прецедент
Коментари Харесай

България започва новата година без гласуван бюджет

България стартира новата година без гласуван бюджет, което е казус в най-новата ни история.

Вчера стана ясно, че се чака към края на декември държавната хазна да е на минус от четири милиарда лв., а до гласуването на нова финансова рамка най-важните държавни заплащания ще се реализират по текстовете от Бюджет 2021.

По предписание - в случай че няма гласуван бюджет за дадена година, всеки месец от нея страната може да разходва 1/12 от последния настоящ закон. С това обаче се замразяват избрани индикатори, да вземем за пример минималният размер на заплащане на държавен чиновник - 650 лв..

Това е прагът, който се употребява и за минимална работна заплата, която от своя страна всяка година се дефинира с разпореждане на Министерския съвет.

Последното разпореждане е издадено ноември 2020-а и в него е записан точно размерът от 650 лв. месечно.

Заявените планове на кабинета са до края на февруари да е подготвена новата финансова рамка, само че в Народното събрание е импортиран законопроект, съгласно който действието на Бюджет 2021 се удължава до края на март.

Към момента това е и датата за завършек на изключителната епидемиологична конюнктура. Вчера стана ясно, че дефицитът към декември се чака да бъде четири милиарда лв. или три % от Брутният вътрешен продукт, само че откакто кабинетът - след глоба на Народното събрание, отдели 750 милиона лв. за добавката от 60 лв. към пенсиите и други 450 милиона лв. за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на тока.

От бюджетна позиция тези пари не са в изчисленията, само че на практика са в сметки на съответните институции, които дават отговор за разходването им актуалната година.

Забавянето на Бюджет 2022-ра се дължи както на обстоятелството, че през ноември бяха последните парламентарни избори и нямаше постоянен кабинет, по този начин и на смяната в структурата на Министерския съвет, което изисква преразпределението на ресурсите на обособените ведомства.

До 28 януари министрите имат период да показват самостоятелните планове по ресори за това преструктуриране, с цел да може те да залегнат в новата финансова рамка.

Голяма част от съдружните политики, контрактувани по време на отрасловите договаряния по обособени политики, ще залегнат в бюджета в средата на годината, по тази причина още от в този момент е ясно, че през юли ще има актуализация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР