България започна разочароващо участието си в Лигата на нациите. Това

...
България започна разочароващо участието си в Лигата на нациите. Това
Коментари Харесай

Емил Костадинов посочи пред ТОПСПОРТ решение за проблемите на националния

България стартира разочароващо присъединяване си в Лигата на нациите. Това докара до треньорска рокада, откакто Ясен Петров подаде оставка. Начело на " трикольорите " ни застана като краткотраен ментор Георги Иванов. От ТОПСПОРТ потърсихме Емил Костадинов за изявление. Ето какво сподели един от най-легендарните някогашни родни футболисти и сегашен началник в БФС, пред медията ни. Коща дава своето решение за проблемите на представителния ни отбор.

Г-н Костадинов, преди началото на мачовете от Лигата на нациите заявихте, че групата ни е тежка. Очаквахте ли обаче да стартираме по сходен метод?

- Както споделих към този момент, на доста хора не им се вярваше, само че тази група е в действителност равностойна и тежка.

Автор сте на двата гола при паметната ни победа против Франция в Париж през 1993-а. Може би най-великия мач в историята на националния ни отбор. Сега националите ни нямат триумф при аудиенция от 2018-а. Създава се усещане за тотална липса на хъс измежду футболистите ни. Вашият коментар?

- Не знам дали е липса на хъс. Наистина последните години играем доста тежко на непознат терен, само че както се вижда напоследък играем мъчно и на личен. Така, че би трябвало да се замислим както футболистите, по този начин и хората занимаващи се с футбол къде е повода.

Вие сте измежду фигурите, които през годините, искахте да наложите наложителни квоти за млади български футболисти в професионалния ни футбол. Идеята не се разви. Не е ли обаче време огромно да се намерения за сходен ход?

- Да. Аз съм си споделил моето мнение и на сътрудниците в годините от Изпълкома, че за мен това е единственото решение за развиване на националния тим.

В тази връзка. Държавата, управлението на БФС, клубовете има ли провинен за актуалното положение на националния ни отбор изцяло?

- Както страната, по този начин и Футболният съюз, по този начин и футболистите сме отговорни. Защото доста пъти съм казвал, че един млад футболист като изиграе два мача примерно в Левски или в ЦСКА, или в Лудогорец и става незабавно звезда, а това не е по този начин. И като излезем на интернационалния терен се вижда това доста ясно, просто би трябвало да имаме самообладание към младите футболисти, да ги натискаме на диалект казано, до момента в който в действителност станат играчи на европейско равнище.

Вуцов (19), Недялков (29), близнаците Христови (23), Антов (21), Филип Кръстев (20), Стефанов (23), Божидар Краев (24), Мартин Минчев (21), Станислав Иванов (23), Кирил Десподов (25) и прочие, имаме млади футболисти...

- Наистина. Но да погледнем дали играят по клубовете си всички тези футболисти. Националният селекционер разчита на футболисти, които играят доста малко в клубовете си. А в същото време ние всичките желаеме да побеждаваме във всеки един мач. Така, че желанието с действителността са разнообразни. Просто нашите състезатели, би трябвало да изкарат един добър интервал в България, както споделих към този момент, на равнище. По опция в първите в класирането и чак по-късно да излязат на открито, с цел да могат доста по-бързо да се приспособяват и да станат титуляри. Без това ще вършим някои положителни мачове, само че множеството ще са слаби.

Ако имаме по две-три момчета доста мощни в най-големите родни грандове исторически ЦСКА и Левски, няма ли и публиката да се върне на стадиона по-мащабно, а и най-добре да си домакинстваме на " Васил Левски ", където имаме толкоз велики победи?

- Вижте какво. Къде ще домакинстваш не е значимо. Важно е - просто би трябвало да разпространяваме футбола в цяла България. Наистина има два стадиона, на които може да играе представителния ни отбор, за жалост. Това би трябвало да се поправи. Но като виждам страната като цяло просто е оповестила война на футбола, не знам за какво. Но в последна сметка самите ние би трябвало да създадем по този начин, че футболистите в действителност да израстват по-бързичко.

Засегнахте тематиката за футболисти до 21, до 23 години, в случай че има наложително предписание. Ако БФС вкара такова условие, а страната по образеца на Унгария направи десетина стадиона, няма ли да имаме някакви по-добри шансове след 6-7 години?

- Никой не желае от страната да прави 10 или 15 стадиона. Просто би трябвало да помогне на професионалните клубове под една или друга форма. Инфраструктура е най-добре. А за футболистите - наложително би трябвало да играят млади играчи. Да ви кажа, в елитната ни група играят много такива състезатели, без да има наложително предписание.

Но без водещите 2-3 в класирането...

- Във водещите тимове това не е по този начин. Е там е разковничето.

Същевременно водещи клубове търсят триумфи в евротурнирите. Влизат и в групи Лудогорец и ЦСКА постоянно в последно време. Но българите, които играят регулярно при " орлите " и " алените " се броят общо на пръстите на едната ръка.

- Големите клубове това споделят, че с български футболисти не могат да се класират всяка година в групи на ЕКТ, което мисля, че не е по този начин.

Самият факт, че вие имате такива триумфи като състезател на ЦСКА. А редица наши тимове са имали огромни победи единствено с български играчи...

- Времената бяха други. Но като инвестираш в нещо свое, това е най-сладкото, аз по този начин го разбирам.

По какъв брой часа почти дневно тренирахте като млад гений?

- О, тренировките бяха много. Но най-важното е след тях. Аз персонално в квартала сме играли доста разнообразни игри до късно вечер, тъй че това ми помагаше доста. Нямахме други занимания с изключение на спорта.

Да приключим положително полемиката. За да имаме още веднъж мощен народен отбор би трябвало да се търси по някакъв метод обединяване, да се даде късмет на повече млади футболисти, страната да помогне...

- Държавата би трябвало да промотира и да помогне първо на всеобщия футбол. Защото там колкото повече деца играят футбол, толкоз по-голямо качество ще имаме по-нагоре.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР