България започна производство на лекотоварни електромобили. Първият вече е факт

България започна производство на лекотоварни електромобили. Първият вече е факт ...

Чудо на чудесата! Ще зареждаме нов БГ електромобил вкъщи


България започна производство на лекотоварни електромобили. Първият вече е факт и беше представен официално в столицата. Колата е двуместна, снабдена е с фотоволтаични панели и струва около 35 хиляди евро.

Първият български лекотоварен електромобил тежи два тона и развива 80 километра в час. А за да пести енергия, е снабден с фотоволтаични панели.

„Този автомобил ще може да връща до 20 процента заряд от нищото, от слънцето просто“, обясни Георги Пачов.

В кабината не липсват екстри. Най-важното, което трябва да знаем за този електромобил, е, че той може да се управлява само с помощта на нашия телефон. Плановете са у нас да се произвеждат няколко хиляди автомобила от този модел всяка година.

„На трисменен режим ще можем да направим до 20 хиляди бройки до няколко години“, обясни Росен Даскалов.

Освен лекотоварния автомобил в България се разработват и други прототипи. Като такъв, който е създаден с учебна цел и може да се управлява от деца. Може и да се зарежда от деца.

„Всеки човек вкъщи, в гаража, с един разклонител може да си зареди автомобила“, каза Пачов.

Новият електромобил впечатли министъра на икономиката.

„Това, което днес видях, ме кара да се чувствам горда българка“, каза Везиева.

Цената му обаче е около 35 хиляди евро. Според фирмата-производител вече има заявки за покупката му от български бизнесмени. Сумата обаче изглежда непосилна за джоба на обикновения българин. Въпреки това България е готова да развива зелените технологии, пише NOVA.Източник: marica.bg