България записа официално нова дата за приемане на еврото -

...
България записа официално нова дата за приемане на еврото -
Коментари Харесай

Как търговците в България се подготвят за въвеждането на еврото 

България записа публично нова дата за приемане на еврото - 1 януари 2025 година. Предизвикателство към момента остава осъществяването на критериите за инфлация и бюджетен недостиг.

Едни от най-големите търговски вериги в страната обаче към момента не са получили инструкции за конфигуриране на касовите апарати, както и посочването на цените на етикетите и в евро, и в левове. Как се готвят търговците в страната за въвеждането на еврото и ще има ли завишаване на цените?

Алис Али работи в фамилен магазин за хранителни артикули и новата целева дата за приемане на еврото в България я тревожи, описват от Българска национална телевизия. 

" Това значи, че би трябвало да преетикираме цялата стока, всичко, което виждате тук и това за нас няма да е доста добре ", изясни Алис Али.

Все още няма съответни насоки за касовия програмен продукт и фискалните устройства по отношение на двойното обозначаване на цените в евро и лв., както и уточнение на стандарти за етикетирането. От Сдружението за съвременна търговия, което съставлява 13 огромни вериги, измежду които и хранителни магазини, показват в, че за сполучливото въвеждане на еврото са нужни ясни инструкции.

Изключително значимо е да има задоволително време за образование на чиновниците.

" Указанията би трябвало да бъдат дадени от Българска народна банка и финансовите институции и освен, само че виждаме, че финансовите институции се занимават с други неща като промени в данъчното законодателство и в допълнение облагане, не толкоз с подготовка за еврозоната, тъй че очевидно не е толкоз незабавен порядък това.Трябва да имаме най-малко половин година, по тази причина и този конвергентен отчет се изисква през пролетта ", изясни Михаил Кръстев, икономист.

Според икономиста Адриан Николов датата 1 януари 2025 година е по-скоро оптимистична.

" Дори и да успеем да вкараме бюджетния недостиг в границите на предписаните от Маастрихт критерии от 3%, осъществяването на инфлационния аршин наподобява много по-трудно. А в случай че получим позитивен отговор през юни или юли, то би следвало съвсем незабавно да минем на режим на двойно изписване на цените за най-малко няколко месеца, с цел да може популацията, което има много съществени подозрения за приемането на еврото и страхове, да мине с убеденост в този развой ", сподели Адриан Николов, Институт за пазарна стопанска система.

Точно поради това и от Сдружението за съвременна търговия дават обещание, че няма да има завишаване на цените.

" Българският лев е приравнен към еврото, не правим независима парична политика, както други страни, които не са в подобен паричен съвет, тъй че огромна разлика с цените няма да има, естествено, че може да има търговци, които вземат решение да спекулират ", изясни Михаил Кръстев, икономист.

През първите шест месеца банките ще обменят гратис левове в евро. Смяна на парите ще стане по натурален метод и в магазините. Месец, откакто въведем еврото можем да плащаме и с левове, и с евро, само че търговецът би трябвало да ни връща рестото единствено в евро.

Икономистите и търговците се надяват държавното управление да направи мощна осведомителна акция за въвеждането на еврото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР