България заема последното място сред държавите от Европейския съюз в

...
България заема последното място сред държавите от Европейския съюз в
Коментари Харесай

Фалшивите новини имат постлани пътеки у нас

България заема последното място измежду страните от Европейския съюз в Индекса за медийна просветеност за 2023 година.

Тази ранглиста мери евентуалната накърнимост на обществата към дезинформация и обвързваните с нея отрицателни феномени, като се основава на знаци като качество на образованието, медийна независимост, доверие в хората и електронно присъединяване.

Със 31 точки от вероятните 100, България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я слага измежду страните, най-уязвими към дезинформацията. В съпоставяне с предходната година, България пада две места в класацията и губи 2 точки.

България се намира в 4-та група заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция . Съседите на България, като Северна Македония и Турция, също се класират ниско в класацията. Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия се подреждат в последния 5-ти клъстер, където са страните с най-ниски резултати.

Финландия остава водач в класацията, със 74 точки, последвана от Дания с 73 точки и Норвегия с 72 точки. Естония и Швеция също се подреждат в топ пет с отлични резултати от по 71 точки.

Анализаторите разясняват, че е тревожно , че най-уязвимите страни към дезинформация са и най-близо до спора в Украйна и са измежду най-изложените на злонамерена дезинформация. Освен това доста от най-уязвимите общества в Европа са в балканските страни, които претърпяват вътрешна неустойчивост и имат съществени междудържавни проблеми.

Индексът за медий на просветеност е инструмент за оценка и класиране на обществата по отношение на техния капацитет за резистентност против явленията на пост-истина, подправени вести и дезинформация. Той употребява индикатори като качество на образованието, независимост на медиите, доверие в обществото и присъединяване с нови принадлежности. Институтът Отворено общество в София разгласява показателя от 2017 година.
 Организация на обединените нации разтревожена за свободата на пресата по света
Организация на обединените нации разтревожена за свободата на пресата по света

Нападенията над публицисти и дезинформацията са главните проблеми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР