България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона

...
България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона
Коментари Харесай

България и светът против каталунската независимост

България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и правилата на правовата страна като съществени полезности на Европейския съюз и на всички негови страни членки. Подкрепяме запазването на териториалната целокупност и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически сътрудник и съдружник .
Това е формалната позиция на българската страна, изпратена от Министерството на външните работи, по отношение на оповестената от Народното събрание на Каталуния самостоятелност този следобяд. Мадрид отговори стремително, като лиши автономията на региона.
Едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния не дава отговор на изискванията за легитимност и нарушава правилата на правовата страна, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания.
Изразяваме угриженост от допустима ескалация на напрежението в Автономната област Каталуния на Кралство Испания. Призоваваме всички управляващи в страната към градивен разговор, отговорност и почитание към законността - за отбрана на стабилността, единството и сигурността на жителите. Вярваме в способността на испанското държавното управление за справяне с тази сложна обстановка в сходство с Конституцията на страната и със залегналите в нея правила и съществени права на жителите.
Стабилността и просперитетът на другарска Испания са значими за България, за Европейски Съюз и за жителите на Европа. Единството, разговорът, солидарността и съдействието са пътят за справяне със сериозните провокации, пред които са изправени Европа и светът, приключва позицията на българската страна.
" Съединени американски щати считат Каталуния за неразделна част от Испания и поддържат ограниченията на Мадрид, с цел да запази Испания „ мощна и обединена “.
Това се споделя в публикувано мнение на Държавния департамент, изразено от говорителката Хедър Науърт.
" Съединени американски щати се радват на огромно другарство и трайно партньорство с нашия съдружник в НАТО Испания. Каталуния е неразделна част от Испания, а Съединени американски щати поддържат конституционните ограничения на испанското държавно управление, с цел да поддържат Испания мощна и обединена ", посочи говорителката. Тя добави, че Съединени американски щати и Испания „ си сътрудничат тясно при шерването на нашите цели в сигурността и стопанската система “.
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес изрази „ цялостното си отменяне “ на каталунската самостоятелност, написа El Pais. Той съобщи, че каталунският водач Карлес Пучдемон носи цялостна отговорност за днешните събития.
„ Днес повече от всеки път, Пучдемон и Хункерас станаха виновните за разрива в каталунското общество. И всичко това за нищо “, сподели Санчес.
Бившият министър председател на Баската самостоятелна област Хуан Хосе Ибарехте обаче поздрави „ Каталунската република “. „ Уважение, обвързаност и самопризнание за Каталунската република “, написа той в Twitter.

Respeto, afecto y reconocimiento para la República Catalana
— Juan Jose Ibarretxe (@LHKibarretxe) 27 октомври 2017 година
„ Галисийският националистически блок “, който има посланичество в районния парламент на Галисия, също поздрави за оповестяването на каталунската самостоятелност .
Премиерът на Кралство Белгия Шарл Мишел написа в обществените мрежи, че каталунската рецесия може да бъде позволена единствено посредством „ разговор “ .
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани испанските управляващи да следват „ силата на закона “, а не „ закона на силата “ , откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност. По думите на Туск позицията на Европейски Съюз остава същата: „ За Евросъюза нищо не се е трансформирало. Испания остава единственият наш събеседник ", декларира Туск.

For EU nothing changes. Spain remains our only interlocutor. I hope the Spanish government favours force of argument, not argument of force.
— Donald Tusk (@eucopresident) 27 октомври 2017 година
Германия също не признава каталунската самостоятелност. Това съобщи представител на немското държавно управление, представен от AFP Той прикани за разговор сред държавното управление в Мадрид и Каталуния.
Испания остава значим член на НАТО, а Каталуния е вътрешен въпрос , който би трябвало да се позволи в границите на испанската конституция, съобщи и представител на Алианса, представен от Reuters.
Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че испанският министър председател Мариано Рахой има неговата „ цялостна поддръжка “ за налагането на закона и реда в Каталуния, съобщи AFP.
Разнопосочни са и реакциите в обществените мрежи поради историческия за Испания ден. Те варират от педкрепа до цялостно отменяне на независимостта на Каталуния.

▶️ Nuevo vídeo de @MAECgob: España y Cataluña #ForwardTogether
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР