България за пореден път е в очакване. Новият парламент вече

...
България за пореден път е в очакване. Новият парламент вече
Коментари Харесай

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров: Правителство трябва да има, станахме за срам пред света. Няма време - народът трябва да се спасява

България за следващ път е в очакване. Новият парламент към този момент е образуван. Хората се надяват този път политиците да преглътнат егото си и да проработят в единодушие, с цел да може страната по-лесно да излезе от рецесията.

Анализатори и коментатори към момента се надпреварват да дават прогнози дали този парламент ще успее да се образува по този начин, че да избегне ориста на предходните два. Плетат се и разплитат прогнози дали политиците ще съумеят да сформират постоянно държавно управление с цялостен мандат.

Потърсихме за коментар изтъкнатия ни правист проф. Александър Джеров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Ще имаме ли държавно управление, проф. Джеров? Каква е вашата прогноза?

- Надеждата е да имаме държавно управление. Вече станахме за позор пред света.

Предишните два нескопосани Народното събрание и отчайващото изтощение да излъчат държавно управление бяха неуспех за страната. Стигнахме до състояние, че някакви групи не могат да сформират държавно управление, а желаят да командват.

Толкова доста живяхме в безвремие, че към този момент не може повече. Длъжни са политиците да сформират държавно управление.

- Казвате безвремие. Това ли е оценката ви за работата на служебното държавно управление?

- Да, каква да бъде друга. Нищо потребно не се случи, единствено нездравословно. Не бих могъл да кажа нищо позитивно. Една незаинтересованост, неведение и неможене.

Всеки не става за управленец. Не може кой откъдето пристигна да стартира да управлява.

- У нас всичко май може. Не са един и два образците за безусловно неподготвени управленци през последните 32 година

- Да, за жалост има доста образци за вопиюща неначетеност. В естествените страни би трябвало да си минал през цялата стълбица, през школа, преди да започнеш да управляваш страна. Това не е като да отидеш на механа.

- Какво ни пречи да вървим напред - 30 година обикаляме в кръг и не намираме пътя?

- Омразата. Не може да живеем непрестанно с обезверение и да мислим единствено по какъв начин да засипем с тиня съперника. Колкото и банално да звучи, никой не мисли за България. Как по този начин по време на Възраждането е имало толкоз персони, които са повели страната бързо напред. А в този момент няма кой да свърши работа. Просто позор! Няма друга дума.

- Следяхте ли договарянията?

- Не може просто да седиш и да разговаряш. Трябва да се вземат решение бързи задания. Вие, когато имате проблеми, не седите на празни приказки, а се втурвате да ги решавате час по-скоро.

Имаме толкоз доста проблеми - тази страшна болест, която мени непрекъснато дрехата си, хвърчащите цени, зимата... Няма време за празни приказки. Народът би трябвало да се избавя. Те не съумяха.

- За първи път седнаха леви и десни да си приказват...

- Да, само че отново споделям - няма потребност да седят и да си приказват. Докато си приказват и си пият кафето, календарът се върти.

- Нали би трябвало да се схванат, да търсят общи политики, с цел да сформират коалиция? Как да стане без договаряния съгласно вас?

- С дейности. Ако желаеха да работят, щяха да го сторят бързо, без да губят време в приказки.

- Как ви се коства управническата коалиция?

- Като орел, рак, щука и охлюв.

Българска социалистическа партия е единствената партия, която знае какво би трябвало да се прави в тази коалиция. Те са опитни. Другите са като възпитаници в първо поделение.

- След целия скептицизъм какво очаквате да се случи до края на годината?

- Не знам. Не може да се гадае в политиката.

Да си пожелаем шанс. Най-после да й провърви на нашата страна.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР