България взима поредния нов дълг при много висока лихва. Държавата

...
България взима поредния нов дълг при много висока лихва. Държавата
Коментари Харесай

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва от 4,13 %

България взима следващия нов дълг при доста висока рента. Държавата е поискала да прасира държавни скъпи бумаги за 200 милиона, само че е съумяла да пласира единствено 150 милиона и то на съвсем галактическа рента от 4,13%.
 
" На 26 септември 2022 година Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 5,5-години, деноминирана в лв. с лихвен % от 3,20% ", оповестиха от Министерството на финансите.
 
На извършения аукцион бяха пласирани ДЦК за 149,95 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,13 %. Общият размер на подадените поръчки доближи 203,85 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,02.
 
Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 223 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 81,3 %, следвани от пенсионни фондове – 9,3 %, застрахователни сдружения – 6,7 %, гаранционните фондове – 2,0 % и капиталови медиатори – 0,7 %. Това е следващият заем, който взима страната в продължение на няколко седмици.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР