България все още не може да се оттласка от дъното

...
България все още не може да се оттласка от дъното
Коментари Харесай

Не искаме локдаун, не искаме ”зелени сертификати”, а да се правим, че няма слон в стаята. Е, няма как да стане

България към момента не може да се оттласка от дъното в Европа. Първи сме по смъртност. Продължаваме да сме последни по брой имунизирани в Европейски Съюз. Предната вълна на COVID-19 изправя здравната система пред ново предизвикателство. На фона на всичко протичащо се тече предизборна акция и политици са се втурнали да печелят електорат с спорни послания, които не стъпват въз основата на здравната логичност.

Истината е, че “зелен сертификат” в действителност трябваше да бъде въведен. Здравното министерство постъпи вярно, тъй като другата опция щеше да е ново цялостно затваряне. То би дало своя резултат, само че цената, която ще заплати стопанската система ни, ще донесе със себе си напълно други провокации.

Здравното министерство обаче надълбоко сбърка в едно.

Въвеждането на “зелен сертификат” от през днешния ден за на следващия ден провокира безпорядък, който другояче бе изцяло прогнозируем. Хора не можеха часове да доближат до работните си места. Сред тях и лекари, които не са имунизирани. Служители в държавната администрация. Учители. Децата бяха спрени от присъственото образование, само че можеха да отидат с родителите си на механа против “зелен сертификат”. Хората се юрнаха да се имунизират, образува се скупчване на хора, опашки, очакване. Онлайн системата се срина няколко пъти.

А всичко можеше да се случи надалеч по-спокойно.

“Зелен сертификат” бе въведен в Израел още през март. Впоследствие подобен стартира да се изисква за действия на закрито и в други европейски страни. В този смисъл - концепцията не е нито нова, нито е от през вчерашния ден. А здравните управляващи у нас бяха добре осведомени, че може би подобен миг ще пристигна.

Тогава за какво не започнаха да приказват за това още преди месец?

Ако същата заповед бе издадена с гратисен интервал през септември, да вземем за пример, всички неуредици в нея щяха да бъдат изчистени авансово. Хората щяха да си създадат сметката, щяха да имат време да реагират. Работещите в редица браншове нямаше да се чудят по какъв начин да стигнат до работното си място на идващия ден.

Истинският проблем е в неналичието на съответна връзка от едната страна, див популизъм от другата и едни комплицирани до болежка хора, които не знаят на кого да имат вяра. Проблемът е в неналичието на предвидливост от страна на властимащите, които и да са те. Проблемът е в неналичието на дълготрайното обмисляне. В заиграването с чисто човешките страхове, които са изцяло естествени и оправдани. В ниската медийна и функционална неначетеност на обществото ни. В недоверието по отношение на институциите. Все проблеми, които съзнателно или не се натрупат в продължение на години. Все проблеми, за които никой не е търсил решения, съзнателно или не.

Проблемът е, че с пандемията се злоупотребява политически. Ето да вземем за пример - ресторантьорите, които напълно наскоро обявиха, че избират да работят със “зелен сертификат” пред това да затворят напълно, се причислиха към митингите против последната заповед на здравното министерство, с която тези документи бяха въведени.

Въпросът е - в действителност ли тоталния локдаун е по-приемлив за обществото от имунизациите, които в исторически проект не един път са избавили човечеството? Наистина ли избираме да изолираме децата у дома, да спрем живота си и да прекараме следващата зима сред четирите стени на личните си домове? Наистина ли избираме страната ни да спре да работи, бизнесите да се чудят по какъв начин ще оцелеят, страната да се чуди от кое място да вземе пари, с цел да им помогне и да изпаднем в още по-дълбока рецесия?

“Зелените сертификати” са решение на доста от проблемите ни. Но те не трябваше да се случват по метода, по който се случиха. И обществото с право е недоволно. Лекарите с право са недоволни. Защото години наред страната ни бе ръководена по същия безреден метод. А преодоляването на пандемията през 2020 година стартира изначално неправилно - с еднолични и спорни решения, без небосвод, без пояснения, без логичност. Здравното министерство да не влиза в коловоза на Борисов и ГЕРБ. За да не гледаме същата трагикомедия.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР