България временно забрани вноса на украински стоки, сред които зърно,

...
България временно забрани вноса на украински стоки, сред които зърно,
Коментари Харесай

Шефът на стоковите борси: Не се очаква ръст, a може би спад на цените

България краткотрайно забрани вноса на украински артикули, измежду които зърно, месо и мляко. Забраната се отнася до над 20 артикули. Икономическият министър Никола Стоянов пък съобщи, че в случай че цените се вдигнат, страната е готова да разреши вноса от Украйна.

Председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов дефинира мярката за възбрана на вноса като безусловно навременна и нужна, заяви NOVA. 

" Имаме свръхпроизводство и остатъци, не е редно да се дават преференциални условия за дадена стока. Няма по какъв начин да се вдигнат цените след възбраната за импорт ", безапелационен е той. 

По думите му ниските цени ще доведат до неспособност да се осъществят облаги - в случай че зърното се продаде на 0, ще е добре. " За да се минимизират загубите и да се вземе глътка въздух, тази възбрана ще помогне. Ако някъде има облага, ще бъде триумф.

В положение на свръхпредлагане е парадокс да се покачат цените, по-скоро ще се намалят още ", предвижда Иванов. И добави, че годишната инфлация при главните хранителни артикули е под 10%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР