България влиза в трети пореден, но по-кратък локдаун. Поне първоначалната

...
България влиза в трети пореден, но по-кратък локдаун. Поне първоначалната
Коментари Харесай

10 дни без градини, магазини и кръчми ОБЗОР

България влиза в трети следващ, само че по-кратък локдаун. Поне първичната поръчка е за 10 дни вместо нормалните 14 дни. " Това е минималният период, с цел да се види дали ще има резултат. ", разясни министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на брифинг през вчерашния ден.

Затварят детски градини, ясли, учебни заведения, университети, молове, заведения за хранене и кафенета, игрални зали и казина, фитнеси, плувни басейни, школи за изкуства и други За първи път в заповедта на министъра на опазването на здравето ще бъдат включени и търговски обекти с повърхност над 300 кв.м., които продават нехранителни артикули.

Промяната е наложена поради безпрецентните опашки и навалици в магазини от вида на Джъмбо, Техномаркет, Технополис и други сходни при предходното затваряне на бизнеси през декември. Този път „ под ножа” попадат и магазини от вида на H&M и LC Waikiki, чиито обекти предният път бяха затворени по пловдивските молове, само че пък си работиха като независими обекти надлежно на Главната и в Ритейл Парка.

Нова е и организацията за изхранване на туристите, отседнали по хотели. Те ще разчитат само на рум-сървис по стаите си, защото заведенията за хранене ще бъдат затворени. Забраняват се културни прояви, присъствени семинари, конгреси и образования. Семейните тържества като сватби и кръщенета би трябвало да са с най-много 15 посетители. Спортните мероприятия ще се организират без аудитория.

За интервала 22-31 март ще пазарим от хранителни артикули от квартални бакалии и хипермаркети. По пазарите и борсите придвижването би трябвало да е еднопосчно, а хората да носят защитни маски. Отворени остават банки, застрахователни офиси, аптеки, оптики, зоомагазини, обекти за химическо почистване, в това число и тези, които се намират на територията на моловете. Заведенията за хранене се връщат към стеснен режим на работа – единствено с доставки за дома и офиса.

Много е евентуално учениците да не се върнат присъствено в клас на 1 и 2 април, а едвам след края на априлската почивка, която стартира на 3 април. Кметът на София Йорданка Фандъкова към този момент е говорила с РЗИ срокът за столичните възпитаници да бъде продължен. Очакванията са това да се случи и във всички други области в България.

Обявеното решение за нов локдаун не беше ненадейно. Последните 2-3 седмици не престават да се усилват случаите на инфектирани с COVID-19, хоспитализациите и смъртните случаи, аргументира се проф. Костадин Ангелов.

България е на трето място в света по интензитет на повишаване на смъртността, рапортува шефът на НОЩ ген. Венцеслав Мутафчийски. По мнение на медиците актуалният пик е поради английския вариант на вируса, който се характеризира с висока „ оборотност” – доста заболели и настанени за лекуване в лечебни заведения, само че за по-кратък интервал. Изключение са единствено пациентите в интензивните браншове.

Недостиг на кревати по лечебните заведения в страната няма, безапелационен бе министърът на опазването на здравето. Има обаче чувство за нараснал напън върху лечебните заведения. В момента приети в болница са 7800 души, като 609 са в интензивни отделения.

Може на някого да изглеждаме непоследователни в решенията си, само че не сме. Вирусът е променчив и не стопира да ни изненадва, добави Костадин Ангелов като даде за образец новия френски вариант, който даже не се лови от PCR-тестове.

Премиерът Бойко Борисов не участва на основния брифинг на НОЩ през вчерашния ден, само че в профила си във фейсбук заяви: „ В началото на март споделих, че в случай че натискът върху здравната система се усили, няма да се поколебая да поддържа въвеждането на нови ограничаващи ограничения. Експертите от щаба са единомислещи, че здравната система се задъхва. Затова до 31 март ще използван по-строги ограничения. Казах и заставам зад думите си: изборите идват и си отиват, само че здравето и животът на хората са преди всичко”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР