България влиза в трети пореден, но по-кратък локдаун. Поне първоначалната

България влиза в трети пореден, но по-кратък локдаун. Поне първоначалната ...

10 дни без градини, магазини и кръчми ОБЗОР


България влиза в трети пореден, но по-кратък локдаун. Поне първоначалната заявка е за 10 дни вместо обичайните 14 дни. "Това е минималният срок, за да се види дали ще има резултат.", поясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг вчера.

Затварят детски градини, ясли, училища, университети, молове, ресторанти и кафенета, игрални зали и казина, фитнеси, плувни басейни, школи за изкуства и др. За първи път в заповедта на министъра на здравеопазването ще бъдат включени и търговски обекти с площ над 300 кв.м., които продават нехранителни стоки.

Промяната е наложена заради безпрецентните опашки и навалици в магазини от типа на Джъмбо, Техномаркет, Технополис и други подобни при предходното затваряне на бизнеси през декември. Този път „под ножа” попадат и магазини от типа на H&M и LC Waikiki, чиито обекти предният път бяха затворени по пловдивските молове, но пък си работиха като самостоятелни обекти съответно на Главната и в Ритейл Парка.

Нова е и организацията за изхранване на туристите, отседнали по хотели. Те ще разчитат единствено на рум-сървис по стаите си, тъй като ресторантите ще бъдат затворени. Забраняват се културни прояви, присъствени семинари, конгреси и обучения. Семейните тържества като сватби и кръщенета трябва да са с максимум 15 гости. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

За периода 22-31 март ще пазаруваме от хранителни продукти от квартални бакалии и хипермаркети. По пазарите и тържищата движението трябва да е еднопосчно, а хората да носят предпазни маски. Отворени остават банки, застрахователни офиси, аптеки, оптики, зоомагазини, обекти за химическо чистене, включително и тези, които се намират на територията на моловете. Заведенията за хранене се връщат към ограничен режим на работа – само с доставки за дома и офиса.

Много е вероятно учениците да не се върнат присъствено в клас на 1 и 2 април, а едва след края на априлската ваканция, която започва на 3 април. Кметът на София Йорданка Фандъкова вече е говорила с РЗИ срокът за столичните ученици да бъде удължен. Очакванията са това да се случи и във всички други области в България.

Обявеното решение за нов локдаун не беше неочаквано. Последните 2-3 седмици продължават да се увеличават случаите на заразени с COVID-19, хоспитализациите и смъртните случаи, аргументира се проф. Костадин Ангелов.

България е на трето място в света по интензитет на нарастване на смъртността, докладва шефът на НОЩ ген. Венцеслав Мутафчийски. По мнение на медиците настоящият пик е заради британския щам на вируса, който се характеризира с висока „оборотност” – много болни и настанени за лечение в болници, но за по-кратък период. Изключение са само пациентите в интензивните сектори.

Недостиг на легла по болниците в страната няма, категоричен бе министърът на здравеопазването. Има обаче усещане за повишен натиск върху лечебните заведения. В момента хоспитализирани са 7800 души, като 609 са в интензивни отделения.

Може на някого да изглеждаме непоследователни в решенията си, но не сме. Вирусът е непоследователен и не спира да ни изненадва, допълни Костадин Ангелов като даде за пример новия френски щам, който дори не се лови от PCR-тестове.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на ключовия брифинг на НОЩ вчера, но в профила си във фейсбук съобщи: „В началото на март казах, че ако натискът върху здравната система се увеличи, няма да се поколебая да подкрепя въвеждането на нови ограничителни мерки. Експертите от щаба са единодушни, че здравната система се задъхва. Затова до 31 март ще приложим по-строги мерки. Казах и стоя зад думите си: изборите идват и си отиват, но здравето и животът на хората са преди всичко”.

Източник: marica.bg