България влезе в групата на страните с най-високо човешко развитие

...
България влезе в групата на страните с най-високо човешко развитие
Коментари Харесай

ООН ни включи в групата на държавите с най-високо човешко развитие

България влезе в групата на страните с най-високо човешко развиване в настоящия годишен показател на Организация на обединените нации, съставян по Програмата за развиване на Организация на обединените нации.

Резултатите от показателя бяха публично показани в щаб-квартирата на Организация на обединените нации в Ню-Йорк.

Рейтингът обгръща 189 страни, измежду които България е сложена на 51 място. Според отчета към показателя, групата на страните с най-високо човешко развиване се състои от 59 страни.

Начело в рейтинга е Норвегия, следвана от Швейцария и Австралия. Четвърта е Ирландия, а след нея е страната с най-силна стопанска система в Европа, Германия. В първата десетка са още Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Нидерландия. 

Съединени американски щати и Англия са на 13-о и 14-о място, изпреварени от Дания /11 позиция/ и Канада /12-о място/.

Индексът на човешкото развиване наблюдава всяка година общ брой от индикатори по които се мери качеството на живот. При съставянето му се употребяват коефициенти, основани на три съществени индикатора: планирана  продължителност на живот, равнище на просветеност на популацията и витален стандарт.

Общата наклонност в международен мащаб е към непрестанно възстановяване на човешкото развиване, като доста страни се придвижват напред в категориите за човешко развиване: от 189-те страни, за които се пресмята показателя, 59 страни през днешния ден са в доста висока група за човешко развиване и единствено 38 страни са в групата на страните с ниско развиване, означават създателите на отчета. Само преди осем години, през 2010 година цифрите надлежно са били 46 /държави с доста високо човешко развиване и 49 страни с ниско развиване.

Подробно с показателя можете да се запознаете тук
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР