България винаги е гласувала против по-стриктните екостандарти що се отнася

...
България винаги е гласувала против по-стриктните екостандарти що се отнася
Коментари Харесай

Според Нено Димов България винаги е била против по-чист въздух, за да пазим ТЕЦ-овете

България постоянно е гласувала срещу по-стриктните екостандарти що се отнася до отделяните нездравословни субстанции от въглищните централи, само че при последното гласоподаване се отдръпнала Гърция и по тази причина не стигнали гласове за блокираща квота – останали единствено 9 страни. Така била призната новата евродиректива по въпроса. Това съобщи екоминистърът Нено Димов при представянето на екоприоритетите на кабинета " Борисов 3 ". Министърът изясни и, че България влиза в коалиция с други страни като Полша в отбрана на въглищната промишленост.
По въпроса с бъдещата дерогация за екостандартите (бел. ред. - отлагането на влизането в действие на стандартите за българска територия), Димов напомни, че би трябвало да има прецизен разбор на ситуацията. Има две условия за дерогация – географско състояние на съответния Топлоелектрическа централа и техническите параметри. В България централите дават отговор и на двете, като шансът за дерогация е доста висок, съобщи екоминистърът.
За другите ползи има разнообразни взаимни отстъпки. Така Димов разяснява тематиката с опълчването на чистата природа против бизнеса в България и съответно по въпроса със предпазените територии в Калиакра.
Димов уточни, че границите на предпазените степи са избрани и разгласи за " доста забавен " фактът, че естествените граници съответстват с тези на кадастъра. Трябва да има инспекция и там, където е нужно, да бъдат обезщетени притежателите, акцентира екоминистърът. Припомняме, че Министерство на околната среда и водите беше засипано с рецензии по случая, защото не посочи за какъв брой огромни предпазени зони става въпрос и какво има в действителност в тях. Според Димов 34% от територията на страната попада в предпазени зони, което представлявало голям размер за обработка на информация и по тази причина не можело в този момент да се каже къде може да възникне нов случай " Калиакра ".
Димов занапред ще ревизира за какво Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) не дава почасови данни за чистотата на въздуха в София, само че увери, че такива проблеми ще бъдат решени, когато има онлайн данни, за което екоминистерството работело.
Припомняме, че съдът постанови, че е нелегално да се отхвърля достъп до информация за средночасовите стойности за фините прахови частици (ФПЧ) 10 и настрана ФПЧ 2.5, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, сероводород, радиация, кадмий, никел, арсен, бензен от всички автоматизирани измервателни станции на територията на София за интервала 2013-2016 година. Изпълнителна агенция по околна среда обаче апелира на втора инстанция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР