България винаги е демонстирала последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност, независимо

...
България винаги е демонстирала последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност, независимо
Коментари Харесай

Захариева: С говор на омразата към България, какви преговори за ЕС? В Скопие почитат Тито |

България постоянно е демонстирала поредност, предсказуемост, бистрота и конструктивност, без значение от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на чуване в Народното събрание за позицията на България по Преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

На депутатски въпроси дава отговор за позицията на България спрямо Македония дава отговор и другият вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Ангажиментите към страната ни резервираха единствено декларативен темперамент, а всъщност Скопие продължи политиката си в поддръжка на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други искания, посочи Захариева и добави, че има дълъг лист на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи.

Докато не получим правни гаранции, както от Скопие, по този начин и в подтекста на преговорния развой в Европейски Съюз, че тази политика ще бъде изменена, не можем да дадем единодушие за първата междуправителствена конференция и действително пускане на договаряния за участие, съобщи тя. 

Външният министър напомни, че тази българска позиция е известна от най-малко година и половина.

За страдание тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи, съобщи Захариева и означи, че е било проведено от кмета на Скопие честване на годишнина от гибелта на Тито. За страдание тази идеологическа структура държи обществото в капан, не разрешава на стопанската система да се развива, разяснява тя.

Според Захариева България е показала образци за изкуствено основаване на административни спънки на български вложители и че се забавя свързаността по линия Изток-Запад.

В новия програмен интервал на предприсъединителните стратегии Скопие не е предложило нито един инфраструктурен план в тази посока, уточни тя.

Според нея се основава медийна нервност, с прям диалект на омразата към България, и всеки, който изрази друго мнение, бива разгласен за народен изменник, не се търси общото, а разделянето, изясни още външният ни министър.

По думите й Скопие дискредитира и изкривява българската позиция, свеждайки я до конюктурна демонстрация на шовинизъм и вътрешнопартийни цели. Тя се показва манипулативно като отказване от страна на България на правото на самоопределение на жителите на Република Северна Македония и отказване на правото им да имат език, което не е по този начин, добави Захариева.

Говорът на омразата против България и разпространението на дезинформация не престават да са главните средства за реализиране на вътрешнополитическите и, явно, и на външнополитическите им цели, съобщи външният министър и означи, че България е била съществена тематика по време на на предизборната акция в Република Северна Македония. След изборите чакахме да се успокои обстановката, само че тя се изостри още повече, добави тя.

Според нея с отхвърли си да подхващат ограничения за попречване на антибългарската агитация, Скопие нарушава текст от контракта.

Въпреки това страната ни остана отворена за разговор - през март подкрепихме историческото решение за предоставяне начало на договаряния за участие на Република Северна Македония и Албания, в същото време обаче изложихме ясни условия, с които обвързваме предоставяне на единодушие за одобрение на преговорната рамка и осъществяване на първата междуправителствена конференция, напомни Захариева и посочи, че има експлицитен текст, че Република Северна Македония би трябвало да покаже осезаеми резултати по контракта за другарство, добросъседство и съдействие.

Тя осведоми, че, предвид на оставащото малко време, България е провела и серия проучвателни диалози с Република Северна Македония за превъзмогване на нерешените въпроси за сключване на правнообвързващ документ и сме предложили планове за разнообразни формулировки.

За страдание от другата страна не виждаме предпочитание към момента да извърви този път дружно с нас. Антибългарската идеология и теория остават по-скъпи у част от политическия хайлайф от вероятността за добросъседство с България и дори и участие в Европейски Съюз, сподели Захариева.

Тя акцентира, че България оставя вратата за връзка и че сме подготвени за двустранни договаряния и че ще запазим доброжелателния си метод.

С това държание обаче сме длъжни краткотрайно да преустановим поддръжката си и предоставяне на единодушие за осъществяване на първата междуправителствена конференция, до момента в който не получим ясна гаранция в правнообвързващ документ, съобщи Захариева. Надявам се да имаме мъдростта да се поучим от предишното си, да построяваме същинско другарство и добросъседство дружно напред в бъдещето си, уточни тя и означи, че предишното следва да ни сплотява, а не да ни разделя. Няма по какъв начин да изградим същинското другарство, което е учредено на неистина и идеология, учредена на ненавист към България и българското, акцентира тя.

Захариева уточни, че българските национални ползи в Република Северна Македония са обект на публичен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал и в декларацията на Народното събрание от 2019 година, която е образец за последователност. Тя акцентира, че България е правила всичко по силите си в опит да реализира качествено ново начало в двустранните връзки със Скопие - от признаването на независимостта, подаването на ръка за помощ във всяка рецесия, през българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато България сложи високо в дневния ред на Европейски Съюз тематиката за разширение до помощта за справяне с COVID-19. С контракта за другарство, добросъседство и съдействие България за следващ път оказа поддръжка и изведе Република Северна Македония от интернационалната изолираност, с което отвори пътя към съглашението от Преспа и към участието в НАТО, означи външният ни министър.

Македонските жители да зададат въпроса на своето държавно управление за какво водиха такава политика, която докара до това, че договарянията не започнаха, сподели вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на чуването си в Народно събрание.

Според него само през вчерашния ден в македонските медии е имало 400 антибългарски изявления, които напоследък били повече от публикациите за ковид.

„ Говорът на омразата е част от една политическа процедура, която цели построяването на една нова, друга от българската еднаквост, само че въз основа на ненавист на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде разрешено. Това е диалект на омразата и деянията му. Най-накрая диалозите стигаха до една обстановка, в която трябваше да четем история и да си демонстрираме документи. България се държа кооперативно до последния миг, тъй като България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика отдавна – да бъде фактор на непоклатимост, мир и ред на Балканите “, сподели още Каракачанов.

Според него от Скопие може би са считали, че Европейски Съюз е като Съветския съюз.

Разчитаха, че и в Европейски Съюз някой ще притисне България и ще я принуди да отстъпи. Натиск под формата, която те си го показват, към България не е оказван, безапелационен беше Каракачанов. 

Според него оттук насетне следва в Скопие да си вземат нужната поука, имат две други възможности - " или сядат да приказват почтено, без мурафети и инатлъци, или да се очертае дълъг интервал на изчакване ".

" Не е допустим разновидността и за нас 28 години да спорим, както го направиха с Гърция ", добави Каракачанов.

Той напомни, че точно България е била страната, която първа е признала независимостта на Македония.

" Какво получаваме като отговор – престореност, искрено антибългарска политика, която се свежда освен до езика на омразата, който се възпитава през просветителната система, през медиите, през културните ведомства, представяйки погрешни и изкривени обстоятелства от историята, и се пробва да показа българина надали не като зложелател и съперник на страната, която ние първи признахме, съобщи Каракачанов.

Освен това имало опити на дипломацията на Република Северна Македония в интернационален проект да наложи две линии на държание - да се даде отрицателен облик на България в европейските страни и в страните от НАТО, а втората - през интернационалните институции да се постанова тезата и политиката за признание на така наречен македонско малцинство в България.

Ние оказваме поддръжка, те ни отвръщат с " нож в гърба ", разяснява Каракачанов.

Спрямо България имаше лицемерна и враждебна политика и всички ние се надявахме, че от контракта с 2017 година нещата ще стартират да се трансформират. Едва ли някой е бил добряк и е считал, че ще стане за няколко месеца, само че смятахме, че, отсреща си имаме държавно управление, което, откакто заявява положителни планове, ще организира и такава политика, добави Каракачанов.

Според него след подписването на контракта в Преспа, политиката на Република Северна Македония още веднъж стартира да си " демонстрира рогата ", ескалацията на говора на омразата повишена, а след влизането на Република Северна Македония в НАТО работата на историческата комисия била блокирана. Той означи също и административни спънки пред български вложители, както и че кулоар номер 8 на процедура бил блокиран.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР