България вероятно ще завърши годината с икономически растеж от 4.5%

...
България вероятно ще завърши годината с икономически растеж от 4.5%
Коментари Харесай

МВФ не подобри за България прогнозата си за възстановяване от кризата

България евентуално ще приключи годината с стопански напредък от 4.5% от брутния вътрешен артикул (БВП), което при спад през 2020 година от 4.2% от Брутният вътрешен продукт би трябвало да значи завръщане на стопанската система на равнищата от преди пандемията.

За 2022 година се чака съвсем същият растеж от 4.4%, което обаче може да се пояснява и като предизвестие, че няма да се състои предстоящият първокласен отскок следващата година от началото на реализирането на Плана за възобновяване и развиване, чиято цел е и да реформира стопанската система. Българският проект ще бъде импортиран в Европейската комисия в петък, а страната към този момент пропусна поради бавното му приготовление и преправяне периода да получи първите средства още през 2021 година

Прогнозният напредък се съдържа в отчета World Economic Outlook (WEO) на Международния валутен фонд, публикуван през днешния ден. Тази година той се назовава " Възстановяване по време на пандемия. Здравни проблеми, спирания на доставките и ценови напън ".

На процедура няма промяна по отношение на пролетната прогноза на МВФ, когато бяха посочени по 4.4% растеж за тази и идната година.

В текста е посочено, че плануваният напредък на българската стопанска система през актуалната и идната година е с най-високия ритъм от 2013 година Но също по този начин в 5-годишната прогноза - при всичките условности на средносрочните калкулации - данните демонстрират растеж от 2.8% от Брутният вътрешен продукт за 2026 година, което може да е мотив за разискване какъв брой резистентен ще се окаже импулсът, основан от възобновяване след пандемията.

Икономистите на МВФ са пресметнали, че тази година инфлацията в България ще е 2.1%, което е сензитивен скок по отношение на 1.2% през 2020 година За следващата година те чака малко по-ниска инфлация от 1.9%, което би могло да се пояснява и като предизвестие, че ускоряването на растежа на цените през втората половина на 2021 година няма да се забави сензитивно през 2022 година (Пролетната прогноза бе за 1% в този момент и 2% следващата година.)

Спрямо други източноевропейски страни с валути, които не са обвързани с еврото, обаче България стои по-добре - за Румъния прогнозата е за инфлация от 4.3% в този момент и 3.4% следващата година, за Унгария - 4.5% (3.6%) или Полша - 4.4% (3.3%), а за Турция да не приказваме - 17% (15.4%). В Гърция, където не престават да почиват хиляди българи, е противоположното - МВФ чака дефлация от 0.1% за 2020 година и лека повишаване от 0.4% следващата година.

Гърците биха могли да завидят на българите за безработицата, сочи отчетът. Тя е 15.8% за 2020 година и ще намалее публично до 14.6% следващата година. В България прогнозата е за 5.2% безработни тази и 4.7% - през 2022 година, а това са индикатори, по-скоро потвърждаващи, че работодателите мъчно намират нови чиновници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР