България вече не може да разчита на Газпром, защото те

...
България вече не може да разчита на Газпром, защото те
Коментари Харесай

Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е

България към този момент не може да разчита на ” Газпром ”, тъй като те са се посочили като безусловно некоректен сътрудник от една страна и обезсърчителен контрагент. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Българска национална телевизия.  
" Текат доста съществени договаряния и с азерската страна, с цел да подсигурим цялостните количества да тръгнат от май месец. Срещаме доста положително схващане от страна на Азербайджан, тъй че аз персонално съм оптимист, че това може и да стане ", сподели още той.

Работи се да имаме достъп и до терминалите за полутечен газ в Турция, откъдето можем да получим към 17 милиарда кубически метра гориво, уточни министърът.

Най-вероятно Европейски Съюз няма да се реализира единодушие по новия пакет от наказания против Русия през този уикенд. България, Словакия, Унгария, Чехия и други страни имат терзания във връзка с ембаргото на съветския нефт. От самото начало позицията на България във връзка с петролното ембарго е ясна - в случай че има дерогация за част от страните, ние желаеме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим глобите, безапелационен е той.

" Едната причина е, че имаме огромно количество нефт, който идва от Русия, другата е, че има да се довършат спомагателни съоръжения в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, сега цената на съветския нефт е много по-евтина от Брент ", сподели Асен Василев.

Технологично Лукойл може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване и проблеми за околната среда.

В момента взимаме газ по южния газов корлидор. " Булгаргаз " имат контрактувани танкери до края на юли. оттова влиза общата покупка - Европейски Съюз и Щатите имат контрактувани 50 милиарда куб. метра.

Василев дефинира като нелепост изказванието, че България няма медиатори за петрола и по тази причина желае отсрочване на ембаргото. Заяви, че договарянията за доставки на природен газ се водят от " Булгаргаз ", а не от частни компании.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР