България вече е във фазата на Омикрон. Доказателство е запазващият

...
България вече е във фазата на Омикрон. Доказателство е запазващият
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: България вече е във фазата на Омикрон

България към този момент е във етапа на Омикрон. Доказателство е запазващият се брой на приетите в болница с COVID-19 и настанените в интензивните отделения. Това разяснява някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова пред.

„ Трябва да си дадем още няколко дни при този внезапен скок на заболеваемостта, с цел да забележим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болничното заведение. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този растеж ние ще запазим равновесието в болниците”, посочи тя.

Д-р Виткова уточни, че казусът по отношение на ограниченията, които да се подхващат при децата, в този момент е огромен. „ Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда ужасно доста. Продължителните и късните последици от това, че образованието не е на нужното равнище занапред следва да ги видим”, добави тя. И посочи, че концепцията на МОН да се търси баланс в някои райони не е допустима поради растежа на заболеваемостта.

Относно Коронавирус ограниченията някогашният здравен министър сподели, че в целият свят те са ексцентрични. „ Това, че ресторантьорите са имунизирани - в това време казусът е какви са техните гости. И изключително в този момент, в Омикрон, виждаме, че боледуват имунизирани и неимунизирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания”, добави тя.

За това, че боледуват и имунизирани доктор Виткова уточни: „ За страдание, имунизациите не се оказаха това, което чакахме първоначално. Тоест - ние чакахме, че когато си имунизиран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са към този момент повсеместни, че имунизациите занапред би трябвало да се доработват”, съобщи тя.

По думите ѝ проблемите към пандемията с ковид са доста и са предизвикателство пред здравната просвета. „ Тепърва поражда въпросът, изключително в Америка, за произхода на вируса. Там към момента нямаме отговор. Връщаме се при започване на пандемията”, посочи Виткова.

Коментар от нея пристигна и за отпадането на зеления документ при 60% имунизирани и под 5% претовареност на интензивните кревати: „ Някои страни към този момент го направиха. Нека да забележим дали ще стигнем 60% - надалеч сме още”, приключи Виткова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР