България вече е в криза, износът се свива, а производството

...
България вече е в криза, износът се свива, а производството
Коментари Харесай

Бизнесът вижда нова криза, а премиерът - опашка от инвеститори

България към този момент е в рецесия, износът се свива, а производството върви надолу. Това стана ясно от думите на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пред БНР в четвъртък. Нещо повече, той не изключи, че има признаци на задаваща се криза. Според премиера Бойко Борисов обаче непознати фирми имали голям интерес към България и по-специално към индустриалната зона в Божурище. Вчера той откри дистрибуционен център на огромна западна компания в града и сподели, че  " не мога да пусна вложителите, тъй като трафикът ще блокира живота в Божурище ". След това даде обещание да бъде построен околовръстен път до индустриалната зона край града.

" Веднъж би трябвало да спасим Божурище, повторно - би трябвало да не отпъждаме вложителите ", стимулира се министър председателят. И добави в присъщия си звук:  " Асфалтът яде ли се, не се ли яде, сигурно основава милиарди вложения и хиляди работни места ".

Едрият бизнес обаче е на друго мнение и смята, че застоят чука на вратата.  " За промишлеността въпросът дали идва рецесия не стои - всъщност рецесията пристигна ", съобщи Васил Велев. Той уточни, че за юни статистиката е отчела спад на износа с 6.4%. Намаление има и при индустриалното произвеждане. Стопанската обстановка също е на минус. За първи път от доста време насам несигурността за бъдещото развиване е изпреварила казуса с неналичието на работна ръка.

" И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите - и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното произвеждане в страната ", предвижда Велев.

Той посочи, че за България има два разновидността. " Единият е да се вършим, че нищо не се случва, с цел да не се свива в допълнение потреблението и оттова да не се усилва в допълнение рецесията. Вторият е да се каже почтено на хората да бъдат по-разумни ", обясни той.

Премиерът Борисов обаче очевидно избира първия вид и още веднъж се отдаде на пътно планиране. Новият път край автомагистралата за Сърбия ще коства над 50 млн. лева и планът за него към този момент е подготвен.  " На министрите съм дал в най-кратки периоди да стартират процедурата, би трябвало да се отчуждават и земи ", изясни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР